Пигментации

Нежеланите пигментации (хиперпигментации) са проблем на много хора по света. С напредването на възрастта те се увеличават поради факта, че основен принос за тяхното образуване има кумулирането на УВ експозиция. Неприятната истина е, че неравномерната пигментация дори може да придава много по-състарен вид на кожата от бръчките.

 

Въпреки че в основата на хиперпигментациите стои слънчевата светлина, винаги трябва да се търсят и други възможни подлежащи причини – хормонални проблеми, прием на някои видове медикаменти, включително контрацептиви, използване на неподходяща козметика.

 

Най-често обект на процедури са лунички, лентиго или така наречените "старчески петна", епидермална мелазма, пигментации, предизвикани от различни вещества върху кожата, травматични татуировки и други.

 

Решението на този проблем е трудно и изисква комплексен подход. Възможностите на съвременната естетичната дерматология най-общо включват различни по вид лазерни технологии, химични пилинги и мезотерапия. В Дипломатическа клиника "Мона Лиза" изборът на процедури, тяхната последователност и комбиниране се прави от опитни специалисти. Задължително е ползването целогодишно на слънцезащитен продукт и локални изсветляващи продукти по предписание на дерматолог.

 

Какво представлява лазерното третиране?

 

В Дипломатическа клиника "Мона Лиза“ разполагаме с няколко различни лазерни технологии (IPL, Q-switch Nd:YAG и KTP), които позволяват да се третират пигментации с различна интензивност и дълбочина в кожата. Общият принцип, по който апаратните технологии въздействат върху нежеланата пигментация, е чрез насочване на кратки импулси от видимата и/или инфрачервена светлина с висок енергиен потенциал. Това води до рязко локализирано повишаване на температурата и разбиване на пигмента меланин на по-малки фрагменти, които се елиминират под формата на фина коричка.

 

Какво може да очаквате след процедурата?

 

В зависимост от типа на кожата (тен, плътност) на третираното място е възможно първоначално да се получи зачервяване и лек оток. Подобни странични действия обикновено отзвучават до 24 часа. Напълно нормален и очакван ефект е да настъпи потъмняване или така нареченото "карбонизиране“ на петната, което преминава за 5-7 дни под формата на почти незабележимо излющване. Процедурата е бърза, съпроводена от лек или незначителен дискомфорт. За оптимален ефект са нужни 2-5 третирания през 3-6 седмици.

 

Има ли ограничения за извършване на такъв тип процедури?

 

Лазерното третиране е неинвазивна процедура, която без проблем може да бъде вместена в ежедневните ангажименти. Практически няма възстановителен период и позволява прилагането на грим няколко часа след това. Основните ограничения за провеждането и са свързани най-вече с наличието на тен и предстоящо излагане на слънце. Не се прилага при бременност, прием на медикаменти или хормонални проблеми, повишаващи склонността на кожата към хиперпигментация, наличие на локална инфекция в третираната зона.