Премахване на доброкачествени кожни образувания

Доброкачествените образувания по кожата са честа причина за посещения при дерматолога. Те могат да варират на големина и брой, да имат различен цвят, да са разположени под или над нивото на кожата. В повечето случаи пациентите желаят тяхното премахване по естетични съображения или защото се намират на места, подложени на натиск и триене.

 

Меки фиброми, себорейни или вирусни брадавици, епидермални кисти, бенки и ксантелазми са най-често срещаните сред тях.

 

Съществуват няколко различни метода за третиране на доброкачествени образувания:

 

- СО2 лазер;

 

Електрокаутеризация;

 

- Криотерапия;

 

- Химична деструкция;

 

- Хирургична ексцизия или пънч биопсия.

 

В Дипломатическа клиника "Мона Лиза" разполагаме с всички варианти. Изборът на метод, всички предимства и недостатъци ще бъдат подробно обсъдени с вас по време на консултацията.

Безспорно най-високо технологичен е СО2 лазерът. Той позволява пълен контрол на дълбочината на въздействие по време на процедурата. Образуванията се отстраняват чрез тяхното "изпаряване“. Непосредствено след процедурата третираната зона се покрива от кафеникава коричка, която отпада след 5-10 дни.

 

За пълен комфорт на пациентите се използва локален анестезиращ крем или инфилтративна анестезия. Това позволява да се работи безболезнено и в по-деликатни зони, като клепачи, шия, деколте.

 

Задължително изиксване е третираната зона да се предпазва от УВ лъчи в рамките на месец след манипулацията.