Дълголетие

Активното дълголетие е възможност да се продължи златната възраст - разцветът на вашите сили и възможности

Дълголетието трябва да бъде активно. Този принцип е формулиран през 1977 г. от академик Александър Микулин, автор на книгата "Активна продължителност на живота (моята система за борба срещу старостта)". В нея той подчертава голямото значение на физическата култура за поддържане на здравето и работоспособността. 

 

Първоначално системата на Микулин беше критикувана от класическата медицина, която вярваше, че възрастните хора се нуждаят единствено от хапчета и разходки. През последните десетилетия това схващане се промени - и в съзнанието на хората и в самата медицина. Появиха цели научни течения против стареенето - антиейджинг, решаващи проблема за максимално дълго продължаване на младостта. Активното дълголетие вече не се възприема като прищявка. Дори напротив - странно изглеждат по-скоро онези, които отказват да повярват, че на 70, 80 и 90 години е възможно да живеят пълноценно.

 

През 2015 г. 96-годишният британец Чарлс Югстер счупи световния рекорд за бягане на 200 метра в зала - във възрастовата група "над 90". Резултатът - 55.48 секунди, подобри с повече от 2 секунди надхвърли предишното най-добро постижение от 2013 г. на американеца Орвил Роджърс. Само се замислете - почти 100-годишен човек бяга 200 метра за по-малко от минута! 

 

В същото време Чарлс Югстер започва да обръща истинско внимание на здравето едва на 60-годишна възраст. След като се пенсионира, първоначално води изключително "вегетативен начин на живот" - излежава се на дивана, спи по много и рядко си позволява по някоя и друга разходка в квартала. Той бързо установява, че физическото му състояние се влошава с всеки изминал ден и решава да предприеме пълна промяна.

 

Най-важното според Югстер било да осъзнае, че "възрастта не означава непременно болест", а здравословните проблеми всъщност са следствие от пренебрегване на тялото. "След 50 годишната възраст всичко зависи от нашия избор - да бъдем здрави или не", обяснява пред репортери Югстер малко след като поставя световния си рекорд.

 

Възможностите на съвременната антиейджинг медицина и фундаментално новата организация на медицинските грижи в Дипломатическа клиника "Мона Лиза" ни позволяват да удължим максимално активната ни възраст. Нека пожеланието за "дълги и радостни години" да стане реалност сега!