Лазерна терапия на розацея

Розацеята е често срещано хронично заболяване на кожата особено сред представителите на бялата (caucasian) раса. Ангажира основно лицето и засяга 3 пъти повече женския пол. Най-често се появява между 30 и 60-годишна възраст. Благодарение на специлистите в Дипломатическа клиника "Мона Лиза”, вече не е нужно да изпитвате притеснение и да губите време и средства за прикриване червенината по лицето с плътни слоеве грим. При нас ще намерите най-съвременни и комплексни методи за лечението на тази честа дерматоза.

 

Какво предизвиква Розацеята?

 

Предполага се, че заболяването възниква в резултат от действието на различни фактори, но не всички са изяснени напълно. Сигурно е, че комбинацията от наследствено предразположение и фактори на околната среда може да отключат или влошат вече налична розацея.

 

Допускат се също и следните вероятности:

 

 • Повишена ензимна активност и нива на някои пептиди (кателицидини) на повърхността на кожата;
 • Влияние на някои от чревните бактерии чрез повишаване нивата на метан и водород;
 • Участие на Demodex folliculorum – малък акар, живеещ в космените фоликули;
 • Нервносъдова нестабилност.

 

Най-честите фактори, които могат да влошат една розацея, са:

 

 • Топлина и студ;
 • Температурни промени;
 • Слънчева светлина и изгаряне на слънце;
 • Интензивно физическо натоварване;
 • Стрес, безпокойство и други негативни емоции;
 • Пикантни, люти и горещи храни;
 • Алкохол;
 • По-агресивни козметични продукти.

 

При розацеята се обособяват 4 различни форми. При всяка една от тях проявленията и симптомите може да варират в различна степен, както и да се преминава от една форма в друга. В началото, при болшинството пациенти, се наблюдава преходно зачервяване на лицето, което често е пристъпно (флаш) под въздействието на различни стимули – температурни, емоционални, храни и други. С времето зачервяването започва да става все по-трайно и така се оформя Еритемотелеангиектатична розацея. Характерно за нея е, че освен пристъпните зачервявания, дори в състояние на покой, в определени зони на лицето трайно си остава различна по интензитет червенина. Обичайно за тази форма е наличието на видими и разширени капиляри по бузи, нос, брадичка и чело. Понякога пациентите съобщават и за поява на чувство на парене, сухота и повишена чувствителност на кожата.

 

Папулопустулозна или възпалителна розацея протича с по-интензивна червенина на фона, на която се появяват и пъпки с или без гнойни връхчета по подобие на акнето.

 

Фиматозна розацея е по-типична за мъжете. Характерното за нея е загрубяването и задебеляването на кожата в определени части на лицето, най-често носа, под влияние на хроничното възпаление. Кожата изглежда неравна, на буци, с разширени пори, уголемени мастни жлези и множество големи и разширени капиляри.

 

Очната розацея рядко протича самостоятелно, често се комбинира с кожни проявления. Пациентите се оплакват от сухота в очите, усещане за чуждо тяло, сърбеж, чувствителност към светлина, зачервяване. При тази форма е желателно лечението да се провежда в колаборация с офталмолог, за да се избегнат по-сериозни усложнения.

 

Апаратните светлинни и лазерни технологии отдавна се оформиха като стандарт в лечението на розацеята. По преценка на дерматолога към терапията може да се добавят локални или системни медикаменти в зависимост от тежестта и проявленията на розацеята.

 

Уникалната платформа на един от лидерите в лазерните технологии Alma Harmony XL Pro е последно поколение апаратура, благодарение на която се премахват различни по калибър и наситеност съдове по лицето.

 

Принцип на действие

 

Оксихемоглобинът в кръвта е прицелната структура, към която са насочени лазерните лъчи. Излъчваната от накрайника Dye-VL лазерна енергия съвпада с пика на абсорбция на оксихемоглобина 500 – 600 nm. Въздействието върху съдовете се базира на принципа на селективна фототермолиза. Погълнатата от съдовете енергия се трансформира в топлина, която постепенно води до унищожаване им. По този начин се постига напълно селективно премахване на червенини и разширени капиляри, като се щади околната кожа. По-големите по калибър съдове се премахват с помощта на Nd:YAG лазер 1064 nm.

 

Само между 2 и 5 третирания са достатъчни, за да се избавите от неприятните червенини и мрежи от капиляри по лицето си. В допълнение, лазерното третиране оказва и с противовъзпалително действие, стабилизира съдовете, тушира флашовете и повишената чувствителност на кожата. Като се има предвид, че розацеята освен хронично е и прогресиращо заболяване, лазерното третиране за момента е най-ефективният метод за осигуряване на контрол и дълги ремисии.