Лазерно премахване на разширени капиляри

Разширените малки вени и капиляри по кожата на краката са чест проблем, предимно сред женския пол. В повечето случаи приличат на лилави или синкави нишки или мрежи с малко или множество разклонения. Могат да бъдат напълно безсимптомни, но понякога са придружени с оплаквания като тежест, подуване на краката и дискомфорт при продължително стоене прав. Веднъж появили се, с времето стават повече и по-видими.

 

Сред основните причини за образуването им са наследствено предразположение и хормонални влияния (бременност, прием на противозачатъчни). Установено е, че се влошават от излагане на силно слънце, загряващи процедури, продължително кръстосване на краката или стоене прави, тютюнопушене, качване на килограми.

 

Как протича процедурата?

 

За премахване на разширени капиляри и малки вени по краката най-често се използва Nd:YAG (1064 nm) лазер. Подходящи за успешно третиране са съдове с диаметър 1 до 3 мм. Кожата се намазва с охладен гел и лазерът се насочва към разширения капиляр или вена. Основната прицелна структура за лазерната енергия е хемоглобинът. Погълнатата енергия се превръща в топлина, която води до слепване и разрушаване на съда чрез процес, известен като термокоагулация. Този процес отнема време и затова първите резултати ще може да видите едва 2-3 месеца след процедурата.

 

Изисквания след процедурата

 

Първите няколко дни след обработката на съдовете е желателно да избягвате горещи душове, носенето на високи обувки и продължително стоене прави. Около 7-10 дни не се препоръчват масажи и интензивни спортове. Задължително е месец преди и след процедурата да не се излагате активно на слънце или да посещавате солариум.

 

Какви са възможните рискове от процедурата?

 

Усложнения при лазерно третиране на разширени капиляри по краката са много редки, ако процедурата се изпълнява от опитните специалисти в Дипломатическа клиника "Мона Лиза". В повечето случаи допълнителните проблеми са временни и отзвучават за няколко месеца. Непосредствено след обработката е нормално да се получи зачервяване и подуване по хода на съдовете за няколко часа. Понякога може да има леки синини и в изключително редки случаи малки мехури, хипер- или хипопигментация.

 

С всяка процедура настъпва подобрение в рамките на 30-40 %. В болшинството случаи за заличаване на съдовете ще са нужни средно 3 процедури през 2-3 месечен интервал.