Третиране на стрии

Стриите са доста чест повод за посещение в кабинета на дерматолога. Женският пол е засегнат в по-голяма степен предвид бременността, която е сред най-честите причини за тяхната поява. Други причини за образуване на стрии са бързото израстване през пубертета, резки колебания в телесното тегло, прием на кортикостероиди и други анаболни препарати. Генетичните фактори пък от своя страна залагат какво е количеството и разтегливостта на еластичните влакна.

 

Последните проучвания сочат, че 40 % от мъжете имат стрии. Честотата сред мъжкия пол през последните години нараства поради повишения прием на анаболни стероиди сред част от активно спортуващите. Появяват се предимно по седалището, долната част на гърба, мишниците, бедра и подбедрици.

 

При дамите стриите се наблюдават в над 70 %, като се формират основно по гърдите, корема, бедрата и седалището. Интересно е, че бременни жени в по-млада възраст е по-вероятно да образуват стрии явно поради по-малката разтегливост на кожата.

 

По своята същност стриите са атрофични белези, тъй като са резултат от разкъсване на колагенови и еластинови влакна в дермата. Това прави тяхното пълно премахване невъзможно. Разполагат се перпендикулярно на посоката на разпъване.

 

В началото на своята поява стриите са червени или виолетови, т.е. пресни стрии. След минимум 6 месеца те постепенно избледняват и придобиват окончателния си вид - леко хлътнали бели или стари стрии.

 

Как се третират стриите?

 

Пресните стрии се повлияват много успешно от т.нар. васкуларни лазери (Dye VL). Необходими са 2-3 процедури през месец. Паралелно с настъпващото видимо избледняване, се подобрява и релефа и плътността на кожата. Причината е допълнителната стимулация на фибробластите да синтезират нов колаген и да се ремоделират еластиновите влакна. Допълнителна помощ могат да окажат радиочестотният лифтинг и плазмотерапия.

 

Старите стрии се повлияват от различни неаблативни и аблативни технологии.

 

Неаблативните лазери (фракциониран Erbium:Glass 1540 nm) не нарушават целостта на епидермиса при преминаването на лъчите през него и оказват въздействие директно в дермата.

 

Аблативните фракционирани лазери (СО2) повлияват в най-голяма степен стриите, но възстановяването е по-бавно, има повече риск от нежелаи реакции и не са подходящи за хора с по-тъмен цвят на кожата.

 

И при двете технологии се препоръчват средно 4 процедури през 4-6 седмичен интервал.

 

Алернативен варианти на тези процедури е микронидълинг. Той е сравнително нова процедура, също с обещаващи, но малко по-слаби резултати. Спомагателно действие може да имат средно дълбоки химични пилинги и микродермабразио.