Ботулинов токсин

Бръчките са естествен резултат от процесите на стареене. С годините кожата изтънява, изсушава се и губи еластичност. Това води до появата на различни гънки, бръчки и линии по кожата.

 

Постоянното движение на лицевите мускули при изразяване на множество емоции има съществен принос в появата на бръчки по лицето. При съкращаване на мускулите на лицето се образуват т.нар. „динамични“ или „мимически“ бръчки, които се виждат само ако мускулът е активен. С времето обаче тези бръчки се превръщат в „статични“, т.е. те се виждат и в спокойно състояние на лицето. Най-ефективният метод за превенция срещу появата на мимически бръчки, е ботулиновият токсин.

 

Ботулиновият токсин представлява белтък, който в природата се синтезира и отделя от специфичен вид бактерия, наречена Clostridium Botulinum.

 

Тази бактерия произвежда няколко типа токсин – A, B, C, D, E, F, G, като за медицински цели се използва основно тип А. Първоначално се е ползвал за лечение на офталмологични и неврологични заболявания, а от 1988 година навлиза и в естетичната медицина.

 

Как действа ботулиновият токсин?


Ботулиновият токсин блокира за определен период от време предаването на нервен импулс до съответна група мускулни влакна. Това води до трайно пълно или частично отпускане на мускулите в определената област, което не позволява тяхното съкращаване. Като резултат кожата в съответната зона на лицето не може да се набръчква.

 

При първото поставяне се наблюдава по-краткотраен ефект около 4 месеца. При последващите трайността на действието му се увеличава средно на 6 месеца. Процедурите не могат да се повтарят по-често от 2-3 пъти в годината, като е желателно да се изчака изчерпването на действието на ботулиновия токсин.

 

В естетичната дерматология ботулинов токсин тип А, или така известния в обществото „ботокс”, се прилага за коригиране на следните мимическите бръчки:

 

- Хоризонтални бръчки на челото;

- "Гневни“ бръчки или тези между веждите;

- "Пачи крак“ или бръчките около очите.

 

Всички те се появяват в резултат на изразяването на емоциите и динамичното съкращаване на лицевата мускулатура от тях. Инжектирането на ботулинов токсин е подходящо при хора над 30-годишна възраст, които имат повишена активност или повишен тонус на лицевата мускулатура. В по-редки случаи се прилага за:

 

- отпускане на брадичка и изглаждане на „портокалова“ брадичка;

- изглаждане на бръчки тип „баркод“ над горна устна;

- за повдигане върха на носа;

- за повдигане на ъглите на устните;

- за изглаждане на „пуешка“ шия.

 

Противопоказания за инжектиране на ботулинов токсин:

 

- пациенти с множествена склероза, миастения гравис и други неврологични заболявания;

- пациенти, приемащи някои видове медикаменти – стрептомицин, тобрамицин, гентамицин, циклоспорин, аминохинолини;

- бременни и кърмещи жени;

- остри инфекциозни заболявания.