Терапия - Anti Acne

Един от най-големите врагове на кожата и доброто самочувствие е акнето. То представлява хронично възпалително заболяване на пилосебацейните жлези, засягащо лицето и горната част на тялото.

 

Акнето се дължи на 4 основни фактора:

 

  • Повишена себумна продукция – от повишена чувствителност на мастните жлези към нормални нива на андрогените;
  • Повишена кератинизация на космено-мастния канал – неин израз са отворените и затворени комедони (т. нар. черни точки);
  • Абнормна микробна флораPropionbacterium acnes е анаероб, който населява изходния канал на мастната жлеза;
  • Възпалителна реакция P. acnes произвежда редица активни субстанции, които участват в образуването на лезиите.

 

Акнето се дели на 4 форми:

 

  • Комедонно акне – с преобладаване на комедони (черни точки);
  • Папуло-пустулозно акне – с преобладаване на папули (малки зачервени надигнати възелчета) и пустули (гнойни пъпки);
  • Нодуло-кистично акне – с наличие на по-големи възли и кисти;
  • Acne fulminans – остро състояние, протичащо с висока температура, разраняващи се възли и кисти и полиартралгия (болка в ставите).

 

При някои пациенти се налага изследването на някои хормони и консултации с други специалисти.

 

Основен принцип в лечението на акнето е то да бъде съобразена с тежестта и протичането на заболяването, възрастта на пациента и поносимостта му към медикаментите. Терапията бива локална, системна или комбинация от двете. Локалните средства за лечение на акне включват антибиотици, ретиноиди, бензил пероксид, азелаинова киселина и др. В системната терапия в ход влизат антибиотици, ретиноиди, хормонални препарати и др.

 

Дипломатическа клиника "Мона Лиза" предлага един от най-съвременните и успешни начини за лечение на акне - чрез лазерна система Alma ClearSkin – Er:Glass 1540. Това е иновативна процедура, която позволява да се проникне в дълбочината на кожата, да се унищожи трайно бактерията, причинител на акнето и да се намали производството на себум посредством вакуумен механизъм, който изсмуква себума от порите. Този вид терапия може да се прилага при всички форми на акне, като се постига и образуване на нов колаген. По този начин се намалява и дълбочината на съществуващите белези. Пигментации и цикатрикси, възникнали вследствие на заболяването, могат да се третират и с други средства – химичен пилинг и фракционно лазерно третиране.