Дермални филъри

С напредването на времето съвсем естествено е остаряването да оставя отпечатъци върху лицето ни. Постепенно се появяват различни по дълбочина бръчки, гънки и хлътвания по кожата, започваме да придобиваме все по-уморено и тъжно излъчване. Зад всичко това стоят редица процеси, които се развиват далеч не само в кожата, а ангажират и останалите подлежащи структури, като мастни депа, мускули, сухожилия и даже кости.

 

Най-бързият, безопасен и ефективен начин да възстановим младежката свежест и пропорции на лицето е чрез поставянето на дермални попълнители или накратко филъри. От близо две десетилетия филърите си остават една от най-популярните процедури в естетичната медицина, като разбира се, това е напълно основателно. Доказателство са милионите доволни пациенти и ежегодния ръст, който се регистрира всяка година в броя извършени процедури.

 

Най-често в практиката се прилагат филъри на базата на хиалуронова киселина. Тя е естествен и много важен компонент на нашата дерма, но с годините се произвежда във все по-малки количества. Поради невероятната способност на хиалуроновата киселина да задържа вода, до голяма степен точно на нея дължим свежестта, добрия тургор и еластичност на кожата си. Всъщност, всяка молекула хиалуронова киселина може да привлича и задържа вода до 1000 пъти теглото си.

 

Във филърите молекулите хиалуронова киселина са свързани помежду си, за да бъдат по-стабилни и бавно разградими от естествено произвеждания ензим хиалуронидаза. Формулата на синтетичната хиалуронова киселина е идентична със собствената ни и поради тази причина алергични реакции почти не се наблюдават. Продуктите представляват стерилни прозрачни гелове поставени в специални спринцовки.

 

Филърите с хиалуронова киселина могат да действат в много направления:

 

- Възстановяване на лицевия контур;

- Уголемяване и оформяне на скули;

- Запълване на назолабиални гънки и гънки под устните ъгли (марионетни);

- Придаване на обем, повдигане на ъгли и оформяне на контур на устни;

- Корекция на тъмни кръгове и хлътвания под очите;

- Оформяне на нос, скули, брадичка;

- Повдигане на вежди, попълване на слепоочия и хлътвания по челото

- Корекции на различни дефекти, леки асиметрии и други.

 

Какви са предимствата на тази процедура?

 

- Резултатите са максимално близки до естествените и могат да се видят на практика веднага след процедурата;

- Възстановителен период може да няма или е съвсем кратък;

- Процедурата е бърза и лесно може да се вмести в ежедневната натоварена програма (т.нар. "течен лифтинг“ в обедната почивка);

- Нисък риск от странични реакции.

 

Има ли и какви са страничните реакции от процедурата?

 

Възможно е да се получи леко зачервяване и подуване на мястото на убожданията за няколко часа до 2-3 дни след процедурата. В редки случаи се образуват малки хематоми, които отзвучават до седмица и могат да бъдат прикривани с коректор. За да се избегне риск от замърсяване, възпаление или инфектиране, не бива да спортувате в същия ден, както и да посещавате сауни или парни бани. Желателно е 4-5 дни преди манипулацията да не сте приемали аспирин или други нестероидни противовъзпалителни препарати.

 

В портфолито на всички утвърдени световни марки производители на филъри са включени продукти с различна плътност, вискозитет, еластичност, молекулна маса и концентрация на хиалуроновата киселина. Това дава възможност да подберем най-подходящия продукт и да се съобразим максимално с индивидуалните нужди и характеристики на вашата кожа, пропорции и анатомични особености.

 

Продължителността на ефекта варира от няколко месеца до година и по-рядко две. Няколко проучвания доказаха, че при повтарянето на процедурите се подпомага естественото производство на собствен колаген, което само по себе си също води до редуциране на бръчки и линии в третираната зона. Също така проследяването на пациентите в годините показа, че с времето все по-малко количество продукт ще бъде нужно за поддържане на желаните резултати.

 

Инжектирането на дермални попълнители е медицинска манипулация, която се извършва от квалифицирани специалисти в кабинетите на Дипломатическа клиника "Мона Лиза".