15 млн. пациенти избегнаха операция благодарение на ударно-вълновата терапия

Методът на лечение, прилаган в Дипломатическа клиника „Мона Лиза”, позволява на костите да срастват бързо и лесно, а болката намалява драстично

Ударно-вълновата терапия (или shock-wave therapy) е нехирургичен метод с използване на акустични вълни за лечение на редица мускулно-скелетни нарушения. Шок-уейв (или акустична вълна) е нискочестотна звукова вълна, която прониква в тъканите на човешкото тяло и въздейства на болезнените точки.

 

Според световната статистика, при 90% от пациентите в резултат на използването на терапия с ударна вълна, има стабилен положителен ефект: намаляване на болката след травма и фрактури, ускорена регенерация на увредените тъкани, подобряване на кръвообращението и общо благосъстояние.

 

В какви случаи е показана терапията с ударна вълна?

 

С напредване на годините в околоставните тъкани могат да се отлагат калциевите соли. В местата със солеви отлагания възникват възпалителни процеси. В резултат на това се появяват ставни болки, които водят до ограничаване на мобилността.

 

Ударно-вълновата терапия се използва главно при лечението на заболявания на мускулната и съединителната тъкани, заболявания на опорно-двигателния апарат, раменните и лакътните стави, стъпала, както и при лечението на заболявания на сухожилия и връзки. Много често Институтите по гръбначни заболявания и рехабилитация търсят помощ при лечението на т. нар. шипове на петата (spur calcaneal). Ударно-вълновата терапия е един от най-добрите методи за лечение на тези шипове. Изключително широко приложение има в професионалния спорт, в спортния травматизъм и е една от препочитаните процедури при редица състояния и увреждания.

 

Какви са предимствата на терапията с ударна вълна?

 

- Намаляване на възпалението;

- Намаляване на болката;

- Подобряване на кръвообращението;

- Възстановяване на увредени тъкани;

- Унищожаване на калцификациите;

- Повишена на подвижността на сухожилията и връзките.

 

Как протича курсът на лечение?

 

За лечението на пациентите нашата Дипломатическа клиника използва най-модерното оборудване на един от водещите световни производители - BTL. Продължителността на една терапевтична процедура не надвишава 7 минути. Пълният курс за една третирана област на тялото отнема средно между 5 и 7 процедури. При нас работят само опитни лекари, кинезитерапевти. Д-р Силвия Паскалева и.д. е с повече от 10-годишна медицинска практика в работата с ударно-вълновата терапия, участвала е с доклади на множество конгреси, конференции, семинари и др.

 

Има ли специални изисквания?

 

Струва си да се отбележи, че всяка процедура в нашата клиника се назначава от лекар-физиотерапевт след консултация, като се вземат предвид моментното състояние на пациента.

 

Интересни факти:

 

- За 20-годишното й съществуване повече от 20 милиона пациенти от цял свят са използвали ударно-вълновата терапия като средство за лечение.

 

- Резултатите от клинични изследвания сочат, че повече от 75% от пациентите, които са използвали ударно-вълновата терапия, са избегнали хирургичните интервенции/операции. На фона на общия брой това прави около 15 милиона пациенти.

 

- Ударно-вълновата терапия се използва често в рехабилирацията на пациенти с фрактури. Както отбелязват хирурзите, в резултат на използване на терапията, костите срастват бързо и лесно, а болките намаляват. Което е много интересно – остеосинтезата не е противопоказание за приложението на УВТ.

 

Позвънете на телефон 0889 300 777, за да си запазите час за преглед и консултация. Можете да се свържете с нас и чрез фен страниците ни в социалните мрежи ФейсбукИнстаграм и Гугъл+, както и да ни посетите на адрес 1113 София ул. "Елемаг" 32.