Иновативен метод за лечение на дискова херния - вече и у нас

Записването за електрофореза с карипаин в Дипломатическа клиника вече започна

Най-новият неинвазивен метод за лечение на дискова херния и регенерация на диска - електрофореза с карипаин, вече е у нас. Екипът на Дипломатическа клиника "Мона Лиза" стартира програма на световно равнище с доказани терапевтични резултати срещу развитието на това социално-значимо заболяване. Записванията при нашия топ специалист с дългогодишен опит д-р Силвия Паскалева и.д. вече започнаха! За да се възползвате от програмата, заповядайте в централата на клиниката на адрес 1113 София ул. "Елемаг" 32 или си запазете час на телефони 0889 300 777 и 0700 31025 (без допълнителни импулси).


Заболяването на междупрешления диск (дископатия) е състояние, засягащо ставно-мускулния апарат на гръбначния стълб. С физиологичното остаряване на организма,  поради естествената дехидратация на  междупрешления диск  и намаляване на неговата еластичност, при различни механични въздействия интегритетът на външния фиброзен пръстен (anulus fibrosus) на междупрешления диск може да бъде нарушен и неговата  централна част (nucleus pulposus) да навлезе в рамките на фиброзния пръстен, като да го деформира.  В крайните случаи  фиброзният пръстен е напълно разкъсан и вътрешното пулпозно ядро се херниира в гръбначно-мозъчния канал. Във всички тези случаи се създават условия за притискане в различна степен на структурите в костния канал  - нервни коренчета и кръвоносни съдове.

 

Дисковата болест е едно от най-честите заболявания. Това може да се обясни с обездвижване, наднормено тегло, заседнал начин на живот, продължителна работа в неергономична поза, вдигане на тежести, травматизъм, чести микротравми на гръбначния стълб, голямо физическо натоварване и др. Структурните промени в междупрешления диск  нарушават биомеханиката на целия гръбнак. Отделите с най-голяма подвижност и подложени на най-голямо натоварване - шийният и лумбалният,  са  предразположени за развитие на дискова болест. Заболяването засяга  активната млада възраст между 30 и 50 години.

 

Кои са симптомите?

 

Основният симптом на дисковата херния е болката и сковаността в мускулите на гръбнака. При засягане и на нервните структури се появяват изтръпвания и слабост в крайниците, тазово-резервоарни смущения. Симптоми, наподобяващи тези при дискова болест, могат да се наблюдават и при заболявания на гръбначния стълб с друга етиология. Затова точната диагноза е необходимо предварително условие  за изграждане на комплексния терапевтичния план и поведение -  неинвазивен метод (медикаменти, физиотерапия и кинезитерапия) или оперативен метод (мини-инвазивни техники, хирургическа интервенция).

 

Програма за лечение

 

Под ръководството на нашия топ специалист д-р Силвия Паскалева и.д. ние от Дипломатическа клиника "Мона Лиза“ стартираме програма за лечение с един от най-новите и с доказани терапевтични резултати неинвазивни методи - електрофореза с карипаин.

 

Какво да очакваме?

 

Карипаинът подобрява регенерацията на меките тъкани и междупрешления диск. Оказва благоприятно въздействие на ставите на гръбначния стълб - ставния хрущял и синовиалната течност,  а с това и подвижността и функционалното състояние на целия гръбнак. Благодарение на активните съставки: папаин, глюкозамин, хондроитин сулфат, хиалуронова киселина, босвелиева киселина и др., се намалява асептичният възпалителен процес.Проникването на тези съставки в тъканите става чрез метода електрофореза, познат още от XIX век. Той е един от най-ефективните методи за физиотерапия.

 

Какви са предимствата на електрофореза с карипаин?

 

Наблюденията показват, че при 82% от случаите на дискова херния, лекувани чрез електрофореза с карипаин, оплакванията от  болка и мускулна скованост намаляват, а невроизобразяващите изследвания (ядрено-магнитен резонанс) демонстрират ретракция на хернирания диск и намаляване на дисковата протрузия.  Методът е подходящ и при вече оперирани за дискова херния пациенти с цел превенция и подобряване  функционалното състояние на съседните на оперираните нива.

 

Какъв е механизмът на въздействие?

 

Въведен правилно и в нужната концентрация, карипаин води до:

 

- Рехидратация на диска и увеличаване на неговата еластичност;

- Стимулира регенерацията на ставния хрущял и продукцията на синовиална течност;

- Намалява интензитета на асептичните възпалителни промени;

- Подобрява подвижността и функционалното състояние на гръбначния стълб.

 

Какви са предимствата пред другите физиотерапевтични методи?

 

• Необходимата терапевтична концентрация на медикамента  в проблемната зона  се достига бързо, като се избягва  разграждането  му в храносмилателния тракт и чернодробния метаболизъм;

• По-ефективно действие на медикамента, дължащо се на неговата йонизация;

• Процесът на лечение е  напълно безболезнен;

• Средство е на избор е при пациенти с висок оперативен риск;

• Липса на странични реакции.

 

Какви са показанията за прилагане на електрофореза с карипаин? 

 

• Възпалителни и дегенеративни заболявания на гръбначния стълб;

• Многоетажна дискова болест с вторична стеноза на гръбначния канал;

• Дискова херния без неврологичен дефицит;

• Следоперативни състояния при дискова патология.

 

Метод на прилагане 

 

Чрез физиотерапия – електрофореза.

Курсът на лечение е 20 броя процедури, всяка с продължителност от 10 до 20 минути. 

Препопръчва се втори курс на лечение след около 6 месеца.

 

 

Резултат от лечението, проследено с ЯМР

 

Дискова херния L4 – L5: вляво преди лечението и вдясно след един курс електофореза

 

asd

 

Резорбция на дискова херния L4 – L5 за 5 месеца.

 

Отляво надясно: май 2017, юли 2017, октомври 2017 – проведени два курса на електрофореза с карипаин

 

fsd

 

Записванията вече започнаха! За да се възползвате от програмата, елате в централата на клиниката на адрес 1113 София ул. „Елемаг“ 32 или ни потърсете на телефони 0889 300 777 и 0700 31025 (без допълнителни импулси).