Как да се преборим с диабет тип 2

Дипломатическа клиника с 20-дневна програма за преобръщане хода на заболяването

Преборването на диабета е едно от най-големите здравни предизвикателства на 21-ви век. По данни на Световната здравна организация (СЗО) над 350 милиона души в света са болни от диабет, а всяка година нови 7 милиона се разболяват, като 70 хиляди от тях са деца. За последните 30 години броят на страдащите от диабет тип 2 се е утроил. Добрата новина е, че диабет тип 2 може да бъде предотвратен и преодолян.

 

Диабетът сериозно уврежда здравето и намалява продължителността на живота

 

Наднорменото тегло е главният рисков фактор за диабет тип 2, тъй като повишава инсулиновата резистентност. Понастоящем 68% от възрастните в световен мащаб са с наднормено тегло или със затлъстяване, като броят им постоянно се увеличава.

 

Повече от 80% от възрастните с диабет тип 2 умират от сърдечни пристъпи и инсулт, като тези смъртни случаи се появяват в по-млада възраст в сравнение с хората без диабет. Заболяването също води до преждевременно застаряване на организма, увреждайки бъбреците и нервната система. Диабетът е водещата причина за бъбречна недостатъчност и слепота при по-възрастните хора. Той увеличава риска от рак, особено рак на дебелото черво.

 

Диабет тип 2 е предотвратимо и обратимо заболяване на начина ни на живот

 

Колкото по-тежък е един човек, толкова по-голям е рискът да развие диабет тип 2. Докато диабетът тип 1 е заболяване от недостиг на инсулин, диабетът тип 2 обикновено се развива на базата на инсулиновата резистентност – тоест тялото ни изисква повече инсулин, отколкото е нормално. Клетките ни се подхранват с глюкоза, а инсулинът действа като ключ, който позволява на глюкозата от кръвта да влезе в тях. Ако панкреасът не произвежда инсулин (както при диабет тип 1), или клетките на организма вече не реагират на инсулина (както при диабет тип 2), глюкозата остава в кръвта, вместо да се използва от клетките, което води до необичайно високо ниво на глюкоза в кръвта (висока кръвна захар).

 

Основна причина за високите нива на кръвна захар в организма е консумирането на големи количества преработени храни, рафинирани мазнини, захари и голямо количество животински продукти. Медикаментозното поддържане на нивата на кръвната захар в норма и продължаването на консумация на тези храни няма да попречи на усложненията, до които води диабетът.

 

Стандартните хранителни препоръки за диабетици съчетават ниска на въглехидрати и богата на белтъчини диета, която благоприятства съхраняването на мазнини. Излишните мазнини в организма образуват депа и пречат на действието на инсулина; клетките на тялото стават по-малко чувствителни към инсулина, а панкреасът е принуден да произвежда повече и повече, за да компенсира. С течение на времето способността на панкреаса да секретира инсулин намалява.

 

Колкото по-рано човек започне да губи наднорменото тегло, което причинява стрес на панкреаса, толкова по-голям резерв от функциониращи клетки, секретиращи инсулин, остава. Покачването на дозите на инсулина при пациенти, страдащи от диабет тип 2 от години, влошава цялостното състояние на пациента. Инсулинът повишава апетита и може да доведе до значително увеличаване на теглото. Обикновено подобни пациенти изискват все повече и повече медикаменти и тяхното състояние се влошава с времето.

 

Стандартно лечение на диабет тип 2

 

Стандартното лечение на диабет тип 2 се извършва медикаментозно, с цел намаляването на нивата на кръвната захар, високия холестерол, триглицериди и кръвно налягане, от които обикновено страдат диабетиците. За съжаление изписването на лекарства дава на пациента фалшиво чувство за сигурност. Те погрешно смятат, че техните малко по-добре контролирани нива на глюкоза са показател за възстановяване на здравето, като оставят на страна причините, довели до заболяването. Комбинацията от медикаменти и продължаване на същия начин на живот и хранене е пагубен за пациентите, които не спират да трупат килограми, а диабетът прогресивно уврежда тяхната сърдечно-съдова и нервна система, както и бъбреците.

 

Все повече лекари стигат до заключението, че стандартният медицински подход не води до положителни крайни резултати. Препоръката на специалистите на Дипломатическа клиника "Мона Лиза” е:

 

Не контролирайте вашия диабет – отървете се от него! 

 

Изисква се правилна диета и ежедневни физически упражнения.

 

Краят на диабет тип 2 със специалната програма на Дипломатическа клиника "Мона Лиза”

 

Как може един диабетик да понижи нивото на кръвната си захар, холестерол и кръвно налягане ида загуби тегло без прием на инсулин?

 

Ето го и простия отговор – тъй като диабет тип 2 е реакция на организма вследствие от неправилно хранене, стрес, слаба физическа активност и различни генетични предразположения, то лечението му трябва да бъде съобразено с тези фактори.

 

Програмата на Дипломатическа клиника "Мона Лиза” за възстановяване от диабет тип 2 е с продължителност от 20 дни и се базира на промяна на цялостния начин на живот. Акцентира се върху приемането на храни с висока хранителна плътност, но ниско калорийно съдържание. Разработеният от нашия нутриционист Весела Петрова хранителен режим не е ниско-въглехидратен или ниско-мазнинен, а богат на нутриенти – това е начин на хранене, който се фокусира върху качеството на въглехидратите, протеините и мазнините. Набляга се главно на бавно усвоимите въглехидрати, които са богати на фибри и увеличават инсулиновата чувствителност (зеленчуци, плодове, зърнени, бобови, елда, див ориз), както се изключват всички видове по-концентрирани мазнини.

 

Специално място заемат физическите упражнения, чрез които по-бързо се изчиства кръвта от натрупаните мастни частици. По този начин глюкозата започва да се усвоява по-добре.

 

Следването на правилния хранителен режим, съчетан с физически упражнения, гарантира успешното лечение на диабет тип 2.

 

Разбира се, пътят към успеха включва не само компетентното изготвяне на хранителния план, но решителността и последователността на пациента. За по-голяма успеваемост Дипломатическа клиника „Мона Лиза” предлага услугата здравен коучинг, с помощта на която пациентът ще изгради трайни навици, засягащи здравето му.

 

Запишете си час при нашия специалист Весела Петрова на телефони 0884 666 655 и 0700 31025 (без допълнителни импулси) или ни посетете на адрес 1113 София ул. "Елемаг“ 32