Причини и симптоми за анемия по време на бременност

Всичко за заболяването от ръководителя на направление Хематология д-р Камелия Милчева

Анемията е медицинско състояние, при което има недостиг на здрави червени кръвни клетки, които да пренасят кислород към тъканите в тялото. Когато тъканите не получават достатъчно количество кислород, се засягат различни органи и техните функции. Бременните жени са изложени на по-висок риск от развитие на анемия, поради прекомерното количество кръв, което тялото произвежда, за да осигури хранителни вещества за бебето. Анемията по време на бременност може да бъде леко състояние и лесна за лечение, ако бъде хваната в началото. Въпреки това, тя може да стане опасна както за майката, така и за бебето, ако тя не се лекува.

 

Какво характеризира различните типове анемия, кои са рисковите фактори, как да се предпазим и как да се излекуваме – на тези и на още ред други въпроси отговаря ръководителят на направление Хематология в Дипломатическа клиника д-р Камелия Милчева. За прецизна диагностика, профилактика и лечение можете да си запазите час за дните вторник и четвърък (от 17 до 19 ч.) на телефон 0889 300 777.

 

Кои са най-разпространените типове анемия?

Познати са над 400 различни типа анемия, но някои от тях са по-разпространени при бременност. Най-често срещаните видове анемия по време на бременност са:

 

Какво е желязо-дефицитна анемия?

Това е водещата причина за анемията в световен мащаб и у нас и следователно най-честият вид анемия по време на бременност. Приблизително 15% до 25% от всички бременности имат недостиг на желязо. Желязото е минерал, който се намира в червените кръвни клетки, и се използва за пренасяне на кислород от белите дробове до останалата част от тялото, както и за мускулите, които съхраняват и използват кислород. Когато се произвежда твърде малко желязо, тялото може да се умори и да има понижена устойчивост към инфекция.

 

Какво е фолат дефицитна анемия?

Фолатът е витамин от групата В, който се намира естествено в определени храни като зеленолистни зеленчуци. Тялото се нуждае от фолати, за да произвежда нови клетки, включително здрави червени кръвни клетки. По време на бременността жените се нуждаят от допълнително фолиева киселина. Но понякога те не получават достатъчно от диетата си. Когато това се случи, тялото не може да произведе достатъчно нормални червени кръвни клетки, за да транспортира кислород към тъканите в тялото. Човешките добавки от фолат се наричат ​​фолиева киселина.

 

Какво е витамин В12 дефицитна анемия?

Витамин В12 също подпомага организма в производството на здрави червени кръвни клетки. Жените, които не ядат месо, птици, млечни продукти и яйца, имат по-голям риск от развитие на дефицит на витамин В12. Това може да допринесе за възникването на вродени дефекти, като аномалии на нервната тръба и дори до преждевременно раждане. Въпреки че някои жени могат да консумират достатъчно B12 в диетата си, възможно е тялото им да не може да преработи витамина и това да доведе до неговия недостиг.

 

Какви са причините за анемията по време на бременност?

Една от водещите причини за появата на анемия по време на бременността е свързана с нормалния физиологичен процес на значително увеличаване на плазмения обем в сравнение с увеличаването на обема на червените кръвни клетки. Тази разлика е най-голяма през второто тримесечие.

 

Има ли други причини, които могат да доведат до анемия?

Бременноста сама по себе си изисква допълнително желязо. To е необходимо на женското тяло, за да увеличи обема на собствената си кръв, необходима за захранване кръвоснабдяването на растящия зародиш. До липса на желязо в диетата може да се стигне поради недостатъчен прием на храни, богати на желязо или неспособността на организма да абсорбира консумирания обем желязо. Кръводаряване или тежко кървене, дължащо се на менструация, язва или полип, също водят до по-бърза загуба на червените кръвни клетки, която организмът често пъти не може сам да компенсира.

 

Кои са рисковите фактори за анемия по време на бременност?

Всички бременни жени са изложени на риск от анемия. Това е така, защото те се нуждаят от повече желязо и фолиева киселина, отколкото обикновено. Но рискът е по-висок, ако:

 

Кои са симптомите на анемия по време на бременност?

Много честно началните симптоми на анемия остават незабелязани и трудно различими от останалите оплаквания, съпътстващи нормално бременността, дори и да не сте анемични. Затова не пропускайте вашите рутинни кръвни тестове.

 

Някои общи симптоми на анемията :

- слабост или умора

- виене на свят

- недостиг на въздух

- сърцебиене

- бледа кожа, устни и нокти

- студени ръце и крака

- проблем с концентрацията

 

Какви рискове крие анемията по време на бременност?

Тежката или нелекувана желязо-дефицитна анемия по време на бременност може да увеличи риска от:

  • преждевременно раждане или раждане на бебе с ниско тегло
  • кръвопреливане (ако загубите значително количество кръв по време на раждането)
  • следродилна депресия
  • бебе с анемия
  • дете със забавяне на развитието

 

Дефицитът на фолиева киселина може да увеличи риска от:

  • преждевременно раждане или раждане на бебе с ниско тегло
  • бебе със сериозен вроден дефект на гръбначния стълб или мозъка (дефекти на невралната тръба)

Нелекуваният дефицит на витамин В12 може също да повиши риска от поява на бебе с дефекти на невралната тръба.