Модерно, комплексно, консервативно лечение на аналните фисури – новата генерация

Какво представлява аналната фисура?

Аналната фисура е едно от заболяванията, които са бич на съвременното общество, въпреки че не се афишира много от пациентите,  поради неговата локализация. Между 15 и 18% от хората страдат от това заболяване. Аналната фисура  представлява раничка по  задната част на лигавицата на ануса, която се разранява всеки ден по време  на дефекацията. Получава  се поради хронични запек  или диария при пациента. Общо взето, голяма част от пациентите се занимават със самолечение  и се обръщат към лекар,  когато състоянието се  влоши. То води до много  силна болка по време на  дефекация, усещането е  за рязане с бръснарско  ножче, която може да продължава различно време  – от няколко секунди, до  денонощие. Също така е  възможно да има кратко кървене. При неадекватно лечение, острата анална фисура се превръща в хронична (Фигура 1). Много често тази болка води до депресиране  на болните и страх от  нова дефекация. Хората се стискат дни наред,  защото поредната дефекация може да доведе  до нова болка (Фигура 2). Понякога  аналната фисура е съчетана с вътрешни или  външни хемороиди.

Фигура 1. Разликите между острата и хроничната анална фисури са:

А) Продължителност– до или повече от 2 месеца.

Б) Дълбочината на самата фисура.

Фигура 2. Еволюция на аналната фисура:

 Това е мултифакторен процес, който води до разкъсване на лигавицата с последващ спазъм на аналния мускул, водещ до затруднено зарастване и предизвикващ специфични оплаквания.

Как се лекува аналната фисура?

По принцип, по-голямата част от лечението, което се прилага у нас, са остарели методики. Най-често това е т.нар. операция на Лорд или анална дилатация. При нея се прилага разширяване на ануса с пръстите на хирурга, тъй като при аналната фисура има спазъм на аналния мускул. Тази методика вече не се препоръчва в ежедневната практика, поради голям риск от рецидив и опасност мускулът да бъде разкъсан, което води до незадържане на газове и изпражнения, т.нар. инконтиненция.

Друга оперативна манипулация, която все още се ползва, е латералната сфинктеротомия на вътрешния сфинктер, при която част от него се прерязва. По този начин той се отпуска, това намалява налягането в тази зона и се създава възможност за зарастване на аналната фисура. Ефективността на тази методика варира между 60-92%% излекувани. Тя се препоръчва, само когато консервативното лечение не е ефективно, но и при нея рискът от инконтиненция е висок.

Друга методика, която се ползва, е поредица от инжекции с ботокс, тъй като това води до отпускане на мускулатурата и има същия ефект като по-горе споменатия метод.

Какво предлагаме ние?

Нашето лечение е основано на широко прилагания на запад, научно обоснован, коплексен метод на лечение. Включващ:

1. Специфичен хигиенно-диетичен режим който е индивидуален за всеки пациент.

2. Химична сфинктеротомия базирана на уникален по вида си, за България, мехлем предлаган и достъпен само в нашата клиника.

3. Активно проследяване на пациентите в хода на лечението им до пълното им излекуване.

Притежаваме десет годишен опит в лечението на алните фисури по тази методика, включващ над 2000 пациента в България и Израел, а резултатие са на лице:

Запишете си час

Свържете се с нас на контактите по-долу или запазете час директно онлайн
Loading...