Модерно, комплексно, консервативно лечение на аналните фисури – новата генерация

Какво представлява аналната фисура?

Аналната фисура е едно от заболяванията, които са бич на съвременното общество, въпреки че не се афишира много от пациентите,  поради неговата локализация. Между 15 и 18% от хората страдат от това заболяване. Аналната фисура  представлява раничка по  задната част на лигавицата на ануса, която се разранява всеки ден по време  на дефекацията. Получава  се поради хронични запек  или диария при пациента. Общо взето, голяма част от пациентите се занимават със самолечение  и се обръщат към лекар,  когато състоянието се  влоши. То води до много  силна болка по време на  дефекация, усещането е  за рязане с бръснарско  ножче, която може да продължава различно време  – от няколко секунди, до  денонощие. Също така е  възможно да има кратко кървене. При неадекватно лечение, острата анална фисура се превръща в хронична (Фигура 1). Много често тази болка води до депресиране  на болните и страх от  нова дефекация. Хората се стискат дни наред,  защото поредната дефекация може да доведе  до нова болка (Фигура 2). Понякога  аналната фисура е съчетана с вътрешни или  външни хемороиди.

Фигура 1. Разликите между острата и хроничната анална фисури са:

А) Продължителност– до или повече от 2 месеца.

Б) Дълбочината на самата фисура.

Фигура 2. Еволюция на аналната фисура:

 Това е мултифакторен процес, който води до разкъсване на лигавицата с последващ спазъм на аналния мускул, водещ до затруднено зарастване и предизвикващ специфични оплаквания.

Как се лекува аналната фисура?

По принцип, по-голямата част от лечението, което се прилага у нас, са остарели методики. Най-често това е т.нар. операция на Лорд или анална дилатация. При нея се прилага разширяване на ануса с пръстите на хирурга, тъй като при аналната фисура има спазъм на аналния мускул. Тази методика вече не се препоръчва в ежедневната практика, поради голям риск от рецидив и опасност мускулът да бъде разкъсан, което води до незадържане на газове и изпражнения, т.нар. инконтиненция.

Друга оперативна манипулация, която все още се ползва, е латералната сфинктеротомия на вътрешния сфинктер, при която част от него се прерязва. По този начин той се отпуска, това намалява налягането в тази зона и се създава възможност за зарастване на аналната фисура. Ефективността на тази методика варира между 60-92%% излекувани. Тя се препоръчва, само когато консервативното лечение не е ефективно, но и при нея рискът от инконтиненция е висок.

Друга методика, която се ползва, е поредица от инжекции с ботокс, тъй като това води до отпускане на мускулатурата и има същия ефект като по-горе споменатия метод.

Какво предлагаме ние?

Нашето лечение е основано на широко прилагания на запад, научно обоснован, коплексен метод на лечение. Включващ:

1. Специфичен хигиенно-диетичен режим който е индивидуален за всеки пациент.

2. Химична сфинктеротомия базирана на уникален по вида си, за България, мехлем предлаган и достъпен само в нашата клиника.

3. Активно проследяване на пациентите в хода на лечението им до пълното им излекуване.

Притежаваме десет годишен опит в лечението на алните фисури по тази методика, включващ над 2000 пациента в България и Израел, а резултатие са на лице:

Запишете си час

Свържете се с нас на контактите по-долу или запазете час директно онлайн
Loading...

Преимущества на течнобазираната цитология

Златен стандарт в скрининга за рак на шийката на матката. Чрез него грешките при обикновена цитонамазка се изключват. Изследването дава възможност за по-ранно, точно и категорично поставяне на диагноза. Използва се като единствен метод в развитите държави.

Минимално включените в пакет Щитовидна жлеза лабораторни изследвания

Основни хормони на щитовидната жлеза:

 • TSH
 • FT3
 • FT4

Основни анти-тела на щитовидната жлеза:

 • TAT
 • MAT

Ехография на млечни жлези - важност и информация за изследването

Ултразвуковото изследване (ехография) на млечните жлези (гърдите) е задължително изследване за жени между 15 и 70 годишна възраст минимум веднъж годишно. 

По време на диагностиката се използват отразени ултразвукови вълни, с помощта на които се създава изображение. При провеждане на ултразвуково изследване не се използват рентгенови, други йонизиращи или вредни лъчи. Ултразвуковото изследване на млечните жлези се провежда с помощта на малък накрайник, който се държи в ръката от изследващия. Той се поставя и се движи напред и назад върху гърдите. 

Ехографията на млечните жлези е един от най-широкоразпространените и безболезнени методи за профилактика при жените и ранно откриване на рак на гърдата – много широко разпространено социално значимо заболяване. Според Световната здравна организация ненавременно неоткрит и лекуван рак на гърдата води до най-много 5 години преживяемост при жените. 

Не е необходима специфична подготовка за провеждане на ултразвуково изследване на млечните жлези. Необходимо е да свалите дрехите от кръста нагоре.

Информация за трансвагиналната ехография и нейната важност за женското здраве

Трансвагинална ехография представлява диагностично изследване, с чиято помощ в реално време се визуализират органите и структурите в малкия таз със следното предназначение:

 • дава информация за груби отклонения в невро-хормоналната регулация на менстроалния цикъл и съответно за необходимостта от провеждане на допълнителни хормонални лабораторни изследвания;
 • ключов метод за диагностика и лечение на стерилитет;
 • открива наличие на хиперплазия на маточната лигавица и ендометриален полип;
 • откриване и диагностика на малък миоматозен полип както и за проследяването му на 6 месеца.

Вагиналната ултразвукова диагностика е от ключово значение при жени, които се опитват да забременеят. Тя предиставя възможност за ценка на състоянието на яйчниците, чрез брой на фоликулите и наличие на овулаторен фоликул. Едно от най-важните изследвания в тази област е т. нар. фоликулометрия в съвкупност с овулационните тестове.

Не на последно място трансвагиналната ехография спомага за откриване на тънкостенни кисти на яйчниците или начален стадий на рак на яйчника – животозастрашаващо заболяване особено за жени след 60 годишна възраст.

Този диагностичен метод спомага и за ранно откриване на ендометроидни кисти или дермоидни кисти, които отстранени на време спасяват от бъдещ стерилитет.

 За изследването не е нужна специална предварителна подготовка. 

Информация за важността на цитонамазката и предписания при вземане на материал

Световната здравна организация препоръчва да извършва цитологично изследване на шийката на матката поне веднъж годишно, а по-добре веднъж на всеки 6 месеца. Чрез това изследване се идентифицира наличието на предрак или рак на маточната шийка и се определя обема на по-нататъшните действия на лекаря.

Цитонамазката е безболезнено изследване придружаващо профилактичния преглед.

Изискванията за него са да не използвате един ден преди това тампони, различни вагинални кремове и препарати или да си правите промивки. Желателно е да не сте имали сексуален контакт поне 24 часа преди изследването.

Какво представлява прегледа при акушер гинеколог и защо е важен

Гинекологичният преглед дава информация за наличине на:

 • остра или хроничка инфекция във влагалището;
 • лезия на маточната шийка – “раничка”;
 • остри или хронични възпаления в яйчници и маточни тръби.

Чрез прегледа лекарят може да прецени необходимо ли е провеждане на допълнителни микробиологични изследвания на влагалищен секрет и в каква насока да бъде потенциално лечение на гинекологичен проблем.

Специфична част на гинекологичната анамнеза е получаването на информация за менструацията, половия живот и репрудуктивното здраве на жената.

Дамите трябва да съобщят за датата на последната редовна менструация, продължителност, цикличност и сила на кървенето. Уточняват се минали бременности, тяхното протичане, стерилитет, аборти. Изследването на пациентката продължава след заемането на легнало положение по гръб на гинекологичен стол, с ръце на гърдите, максимално отпусната мускулатура. Ще бъде използван специален инструмент – спекулум. По време на изследването се прави анатомична и физиологична оценка на влагалище и маточна шийка.