ДНИ НА ПРЕВЕНЦИЯТА НА ЧЕРНИЯ ДРОБ

Склонни сте към хубав живот, но при оплакване от черен дроб може да е твърде късно. Ехографско изледване и целева профилактика срещу онкологично заболяване – ключ към успешната превенция. Ето къде и как…

Склонни сте към хубав живот, но при оплакване от черен дроб може да е твърде късно.

Ехографско изледване и целева профилактика срещу онкологично заболяване – ключ към успешната превенция. Ето къде и как…

Три стъпки за трайно здрав черен дроб

Запазете час за ехография на черен дроб

Използвайте формата за записване на часове в Healthyco за да заявите своя час за посещение онлайн. Период на кампанията 13ти - 16ти септември.

Заплатете преференциална цена за процедурата

Цената в рамките на кампанията е промоционална - 16.50 лв за ехография на черен дроб. Можете да заплатите предварително при записване за посещение или на място в медицинския център.

Очакваме Ви в МЦ Мона Лиза

След запазване на час ще получите инструкции за подготовка за изследването. Очакваме Ви в нашия медицински център на адр. ул Елемаг 32, София. На място ще можете да се възползвате от допълнителни услуги за по-пълна превенция.

За Превенцията на черния дроб

Черният дроб е жизненоважен орган в човешкото тяло и нарушение във функциите му може да доведе до фатален край. Едно от основните предназначения е пряката му връзка с храносмилателната система и дезинтоксикацията на организма. Затова е наричан “чистачът на тялото”. Има ключова роля в метаболитните функции, в цялостния обмен на веществата и е в пряка връзка с имунната система.

Лошата новина е, че заболяванията на черния дроб рядко предизвикват ясно изразена симптоматика в ранен етап, а появят ли се оплаквания, вече може да е прекалено късно!

Затова редовната профилактика на черния дроб е от жизнено важно значение. Най- разпространеният и бърз метод за първична превенция и диагностика е ултразвуковото изследване, известно още като ехография. Това е един от най-често използваните методи в образната диагностика – както за откриване на много заболявания, така и за проследяване на различни състояния. 

Ехографията е първи избор за оглед на черния дроб. При този метод няма данни да има вреден ефект върху пациентите и може да бъде използван многократно за проследяване.  Специалистите получават бърза информацията за състоянието на черния дроб, цената на изследването е ниска и в днешно време разполагаме с мобилна висококачествена апаратура.

Ракът на черния дроб е шестото по честота злокачествено заболяване и четвъртият най-смъртоносен рак в онкологията. 

По-често се среща при мъжете. Предразполагащи фактори са хроничните вирусни хепатити В и С, алкохолната чернодробна болест, чернодробната стеатоза (още известно като “омазняване” на черния дроб) , някои метаболитни заболявания. 

Над 60% от пациентите с рак на черния дроб са го развили следствие цироза. Рискът за развитие на рак на фона на алкохолна цироза е около 10%, докато при цироза, развиваща се на фона на хронична хепатит С вирусна инфекция, рискът за хепатоцелуларен карцином е три пъти по-висок. Значително по-честа е цирозата сред пациентите с хроничен хепатит С в сравнение с тези с хроничен хепатит В.

Профилактиката на рак на черния дроб е насочена към вредни навици, които биха могли да доведат до чернодробно увреждане с крайна степен цироза, адекватното лечение на метаболитния синдром, диабета и ограничаването на злоупотребата с алкохол и др. 

Най-често изложени на риск са хора със склонност към така наречения “хубав живот” – честа употреба на алкохол, прекомерно хранене с тежки и/или вредни храни, разкрепостен сексуален живот… 

Галерия

Преимущества на течнобазираната цитология

Златен стандарт в скрининга за рак на шийката на матката. Чрез него грешките при обикновена цитонамазка се изключват. Изследването дава възможност за по-ранно, точно и категорично поставяне на диагноза. Използва се като единствен метод в развитите държави.

Минимално включените в пакет Щитовидна жлеза лабораторни изследвания

Основни хормони на щитовидната жлеза:

 • TSH
 • FT3
 • FT4

Основни анти-тела на щитовидната жлеза:

 • TAT
 • MAT

Ехография на млечни жлези - важност и информация за изследването

Ултразвуковото изследване (ехография) на млечните жлези (гърдите) е задължително изследване за жени между 15 и 70 годишна възраст минимум веднъж годишно. 

По време на диагностиката се използват отразени ултразвукови вълни, с помощта на които се създава изображение. При провеждане на ултразвуково изследване не се използват рентгенови, други йонизиращи или вредни лъчи. Ултразвуковото изследване на млечните жлези се провежда с помощта на малък накрайник, който се държи в ръката от изследващия. Той се поставя и се движи напред и назад върху гърдите. 

Ехографията на млечните жлези е един от най-широкоразпространените и безболезнени методи за профилактика при жените и ранно откриване на рак на гърдата – много широко разпространено социално значимо заболяване. Според Световната здравна организация ненавременно неоткрит и лекуван рак на гърдата води до най-много 5 години преживяемост при жените. 

Не е необходима специфична подготовка за провеждане на ултразвуково изследване на млечните жлези. Необходимо е да свалите дрехите от кръста нагоре.

Информация за трансвагиналната ехография и нейната важност за женското здраве

Трансвагинална ехография представлява диагностично изследване, с чиято помощ в реално време се визуализират органите и структурите в малкия таз със следното предназначение:

 • дава информация за груби отклонения в невро-хормоналната регулация на менстроалния цикъл и съответно за необходимостта от провеждане на допълнителни хормонални лабораторни изследвания;
 • ключов метод за диагностика и лечение на стерилитет;
 • открива наличие на хиперплазия на маточната лигавица и ендометриален полип;
 • откриване и диагностика на малък миоматозен полип както и за проследяването му на 6 месеца.

Вагиналната ултразвукова диагностика е от ключово значение при жени, които се опитват да забременеят. Тя предиставя възможност за ценка на състоянието на яйчниците, чрез брой на фоликулите и наличие на овулаторен фоликул. Едно от най-важните изследвания в тази област е т. нар. фоликулометрия в съвкупност с овулационните тестове.

Не на последно място трансвагиналната ехография спомага за откриване на тънкостенни кисти на яйчниците или начален стадий на рак на яйчника – животозастрашаващо заболяване особено за жени след 60 годишна възраст.

Този диагностичен метод спомага и за ранно откриване на ендометроидни кисти или дермоидни кисти, които отстранени на време спасяват от бъдещ стерилитет.

 За изследването не е нужна специална предварителна подготовка. 

Информация за важността на цитонамазката и предписания при вземане на материал

Световната здравна организация препоръчва да извършва цитологично изследване на шийката на матката поне веднъж годишно, а по-добре веднъж на всеки 6 месеца. Чрез това изследване се идентифицира наличието на предрак или рак на маточната шийка и се определя обема на по-нататъшните действия на лекаря.

Цитонамазката е безболезнено изследване придружаващо профилактичния преглед.

Изискванията за него са да не използвате един ден преди това тампони, различни вагинални кремове и препарати или да си правите промивки. Желателно е да не сте имали сексуален контакт поне 24 часа преди изследването.

Какво представлява прегледа при акушер гинеколог и защо е важен

Гинекологичният преглед дава информация за наличине на:

 • остра или хроничка инфекция във влагалището;
 • лезия на маточната шийка – “раничка”;
 • остри или хронични възпаления в яйчници и маточни тръби.

Чрез прегледа лекарят може да прецени необходимо ли е провеждане на допълнителни микробиологични изследвания на влагалищен секрет и в каква насока да бъде потенциално лечение на гинекологичен проблем.

Специфична част на гинекологичната анамнеза е получаването на информация за менструацията, половия живот и репрудуктивното здраве на жената.

Дамите трябва да съобщят за датата на последната редовна менструация, продължителност, цикличност и сила на кървенето. Уточняват се минали бременности, тяхното протичане, стерилитет, аборти. Изследването на пациентката продължава след заемането на легнало положение по гръб на гинекологичен стол, с ръце на гърдите, максимално отпусната мускулатура. Ще бъде използван специален инструмент – спекулум. По време на изследването се прави анатомична и физиологична оценка на влагалище и маточна шийка.