ДНИ НА ПРЕВЕНЦИЯТА НА ЧЕРНИЯ ДРОБ

Склонни сте към хубав живот, но при оплакване от черен дроб може да е твърде късно. Ехографско изледване и целева профилактика срещу онкологично заболяване – ключ към успешната превенция. Ето къде и как…

Склонни сте към хубав живот, но при оплакване от черен дроб може да е твърде късно.

Ехографско изледване и целева профилактика срещу онкологично заболяване – ключ към успешната превенция. Ето къде и как…

Три стъпки за трайно здрав черен дроб

Запазете час за ехография на черен дроб

Използвайте формата за записване на часове в Healthyco за да заявите своя час за посещение онлайн. Период на кампанията 13ти - 16ти септември.

Заплатете преференциална цена за процедурата

Цената в рамките на кампанията е промоционална - 16.50 лв за ехография на черен дроб. Можете да заплатите предварително при записване за посещение или на място в медицинския център.

Очакваме Ви в МЦ Мона Лиза

След запазване на час ще получите инструкции за подготовка за изследването. Очакваме Ви в нашия медицински център на адр. ул Елемаг 32, София. На място ще можете да се възползвате от допълнителни услуги за по-пълна превенция.

За Превенцията на черния дроб

Черният дроб е жизненоважен орган в човешкото тяло и нарушение във функциите му може да доведе до фатален край. Едно от основните предназначения е пряката му връзка с храносмилателната система и дезинтоксикацията на организма. Затова е наричан “чистачът на тялото”. Има ключова роля в метаболитните функции, в цялостния обмен на веществата и е в пряка връзка с имунната система.

Лошата новина е, че заболяванията на черния дроб рядко предизвикват ясно изразена симптоматика в ранен етап, а появят ли се оплаквания, вече може да е прекалено късно!

Затова редовната профилактика на черния дроб е от жизнено важно значение. Най- разпространеният и бърз метод за първична превенция и диагностика е ултразвуковото изследване, известно още като ехография. Това е един от най-често използваните методи в образната диагностика – както за откриване на много заболявания, така и за проследяване на различни състояния. 

Ехографията е първи избор за оглед на черния дроб. При този метод няма данни да има вреден ефект върху пациентите и може да бъде използван многократно за проследяване.  Специалистите получават бърза информацията за състоянието на черния дроб, цената на изследването е ниска и в днешно време разполагаме с мобилна висококачествена апаратура.

Ракът на черния дроб е шестото по честота злокачествено заболяване и четвъртият най-смъртоносен рак в онкологията. 

По-често се среща при мъжете. Предразполагащи фактори са хроничните вирусни хепатити В и С, алкохолната чернодробна болест, чернодробната стеатоза (още известно като “омазняване” на черния дроб) , някои метаболитни заболявания. 

Над 60% от пациентите с рак на черния дроб са го развили следствие цироза. Рискът за развитие на рак на фона на алкохолна цироза е около 10%, докато при цироза, развиваща се на фона на хронична хепатит С вирусна инфекция, рискът за хепатоцелуларен карцином е три пъти по-висок. Значително по-честа е цирозата сред пациентите с хроничен хепатит С в сравнение с тези с хроничен хепатит В.

Профилактиката на рак на черния дроб е насочена към вредни навици, които биха могли да доведат до чернодробно увреждане с крайна степен цироза, адекватното лечение на метаболитния синдром, диабета и ограничаването на злоупотребата с алкохол и др. 

Най-често изложени на риск са хора със склонност към така наречения “хубав живот” – честа употреба на алкохол, прекомерно хранене с тежки и/или вредни храни, разкрепостен сексуален живот… 

Галерия