ЗАПИШЕТЕ ЧАС +

НАУКАТА ДА СЕ ХРАНИМ БАЛАНСИРАНО

Науката да се храним балансирано

Здравословният начин на живот изисква грижливия избор на правилната диета, която ще отговори на индивидуалните потребности на нашите клиенти. Ние от Дипломатическа клиника”Мона Лиза” искаме да ви поднесем концепцията за балансираното здравословно хранене гъвкаво и модерно. Качеството и видът на храната, нейният произход и начинът на приготвяне, както и цялостното отношението към храненето са от основно значение за услугите и програмите, които ви предлагаме.

Оценка на хранителната непоносимост

Тестът за хранителна непоносимост прави възможно идентифицирането на храните, които не се толерират от организма, увеличават токсичното натоварване и предизвикват възпаления и алергии, причиняващи различни симптоми.

Хранителни програми и препоръки при:

● Метаболитни нарушения ● Диабет тип 2 ● Заболявания на храносмилателната система: гастрити, рефлукс, язви на стомаха и дванадесетопръстника, панкреатити, чернодробни заболявания, колити и др. ● Сърдечни заболявания, нарушена обмяна на мазнините ● Тиреоидит на Хашимото ● Хранителни алергии и непоносимости ● Активни спортисти

ДНК изследвания за персонализирано хранене

Генетичните тестове са иновативен метод, койтo дава възможност да се разбере индивидуалната генетична реакция на всеки човек към определен начин на живот, включващи режим на хранене, двигателна активност и необходимост от суплементиране. На базата на получените резултати се разработват персонализирани програми за превенция, хранене и тренировки.

Оценка на здравословното състояние и хранителните навици

Под наблюдението на нашите специалисти се прави анализ и оценка на хранителните навици на всеки пациент. Това ни позволява да изготвим персонализиран план за здравословно и лечебно хранене, както и да препоръчаме най-подходящата програма за възстановяване.

Измерване на телесния състав

Чрез метода на биоелектричния импеданс анализ нашите специалисти могат да измерят изключително точно количеството вода, мастна тъкан, мускулна и костна маса в тялото на пациента. Измерването се извършва с последна генерация уред InBody770, който позволява сегментен анализ. Изследването е подходящо както за хора със заболявания и метаболитен синдром, така и за спортисти и деца.

КОНСУЛТАЦИЯ

Искате да свалите излишните килограми, да влезете във форма, да предотвратите здравословни проблеми, да се подкрепите по време на лечение или да се тонизирате? Личната консултация е времето, в което ще получите компетентни решения на базата на здравословното ви състояние, личните ви цели, време и предпочитания.

Какво може да очаквате:

 • Оценка на здравословното ви състояние
 • Формулираме на личните ви цели и конкретни препоръки и стъпки за изпълнението им
 • Комплексна диагностика и избор на най-подходящата програма за възстановяване
 • Изготвяне на индивидуална хранителна програма, съобразена със здравословното ви състояние
 • Допълнителна информация, съобразена със състоянието ви в момента

Все по-често се говори за храната, като една от причините за възникването и поддържането на възпаление в организма. Официалните статистики сочат, че всеки трети човек има проблеми с приема и усвояването на някои храни (40% официално, 60-80% неофициално).

Съществуват две основни причини, поради които храната може да предизвика проблеми в организма. Първата включва класическите хранителни алергии, предизвикващи незабавна реакция. Към втората група спадат хранителните алергии от забавен тип, познати още като хранителна непоносимост. Разликата между двете реакции е в антителата, които се образуват вследствие от консумацията на дадени храни.

Алергиите и Имуноглобулин Е (IgE)

Имуноглобулин Е (IgE) са антитела, които се образуват като незабавен отговор на чужд протеин, който имунната система разпознава като опасен за тялото и реагира с нежелана реакция. Хората с подобна алергия обикновено знаят за наличието й, тъй като оплакванията се появяват в рамките на минути или секунди след прием на проблемната храна. IgE алергиите могат да причинят обрив, сълзене на очите, кихане, затруднено дишане, подуване и дори анафилактичен шок. Тъй като организмът реагира с отделяне на хистамин, подобни алергии се третират с медикаменти, блокиращи отделянето му. IgE алергиите към храни обикновено не се лекуват, за това се препоръчва изключване на хранителните алергени. Техните проявления биха могли да се държат в граници, при цялостно подобряване на режима на хранене и здравето на човек.

Хранителна непоносимост и Имуноглобулин G (IgG)

Непоносимостите към храни не бива да се бъркат с алергиите. Те са свързани с повишаване на нивата на IgG антителата, отговарящи за дългосрочната защита на организма. Те имат по-дълга продължителност на действие от IgE антителата (около 28 дни) и се свързват с възникването и поддържането на хронични възпаления или инфекции. Реакцията към дадена храна се появява много по-късно след консумацията й, което прави идентифицирането на проблемните храни по-трудно и бавно. Повечето хора живеят с хранителна непоносимост години, без да обръщат внимание на симптомите, които варират от главоболие, умора, подуване на корема, проблемна кожа и акне до тревожност и депресия. Поради постоянното ниско възпаление хранителните непоносимости могат да отключат или да задълбочат и доста по-сериозни проблеми като автоимунни процеси (тироидит на хашимото, ревматоиден артрит, диабет тип I, улцерозен колит и др.) и силни болки в тялото. Добрата новина е, че за разлика от IgE алергиите, хранителните непоносимости могат да изчезнат след откриването на храните, предизвикващи образуването на IgG антитела чрез кръвен тест и следването на елиминационна диета.

Кога е необходимо да направите тест за хранителна непоносимост?

Ако вече се храните балансирано, но не можете да отслабнете, ако сте изключили „вредните“ храни, но все още не можете да усетите положителна промяна, ако страдате от главоболие и отпадналост по-често от нормалното, най-вероятно имате хранителна непоносимост. Тест за хранителна непоносимост може да направи всеки.

Проверката за наличие на IgG антитела има смисъл особено за хора, които чувстват дискомфорт без да могат да установят коя храна причинява оплакванията или имат от един или повече от изброените симптоми:

 • Подуване на корема след консумация на храна
 • Проблемна кожа/ акне (дори и след като е спряна консумацията на млечни продукти)
 • Чести главоболия, липса на енергия
 • Наличие на автоимунно заболяване
 • Наличие на синдром на раздразнените черва (leaky gut)
 • Как да използвате получените резултати

След консултация със специалист можете да изберете между 3 панела за хранителна непоносимост към 24, 88 и 216 храни. Получените резултати показват не само дали дадена храна предизвиква възпаление или не, но и степента, в която организмът реагира към нея (от 1 до 4, като 4 обозначава най-силната реакция). Това е изключително важно, тъй като дава по-точна информация дали храната да се изключи напълно и времето на елиминация от менюто. Когато дадения хроничен агент не се консумира, организмът изгражда толеранс и започва да приема отново нормално тази храна. Препоръчва се постепенно захранване след периода на ограничаване на приема, който варира от 3 до 12 месеца.

За повече информация запишете час за консултация при нашия специалист по здравословно хранене Весела Петрова и д-р Силвия Паскалева и.д.

Нека си го кажем – традиционните диети не действат

Ако традиционните диети наистина действаха, тогава всеки щеше да може да достигне идеалното си тегло с малко усилия на волята и щеше да е необходимо да ги спазва само веднъж, защото нямаше да има риск от йо-йо ефект.

Само помислете: Думата „диета“ или „режим“ се свързва с ограничаване на личното пространство, с намеса и контрол над нещо много лично като хранителните ви навици. Когато сте „на диета“ вие автоматично сте се настроили, че трябва да се откажете от нещо, а не че получавате. Това е не само демотивиращо, но и ви поставя в излишен стрес, че трябва да вземете категорично решение и стриктно да го спазвате.

Затова екипът на Дипломатическа клиника „Мона Лиза“, ръководен от нашия специалист с международен опит Весела Петрова, не предлага режим или диета, а изготвя индивидуалната ви хранителна програма на базата на комплексна диагностика и анализ на здравословното ви състояние.

Защо индивидуална програма?

Фундаменталната ни цел е не само да подпомогнем да намалите теглото си, но и максимално да подобрите здравето си. Основният принцип, който следваме, е да изработим функционираща и адекватна програма, която лесно да приложите в ежедневието си.

Какво да очаквате?

Индивидуалната хранителна програма не само премахва колебанието за това какво може или не може да ядете, но ви помага и да преодолеете желанието за нездравословни и вредни храни и да изградите солидни навици за дълготраен ефект.

Ползи:

 • Намалявате теглото
 • Придобивате нови хранителни навици и вкусови предпочитания, които ще ви позволят да достигнете и да задържите идеалното си тегло
 • Детоксикирате организма си по естествен и балансиран начин
 • Усещате прилив на енергия, тъй като се освобождавате от нездравословните пристрастяващи храни
 • Повлиявате благоприятно високото кръвно налягане, високия холестерол, главоболието, проблеми с храносмилането, акне, астма, синдрома на хронична умора, автоимунни заболявания
 • Предпазвате се от сърдечни заболявания, мозъчен инсулт, деменция, остеопороза и рак

Запишете час за консултация при нашия специалист Весела Петрова, за да разберете кой е най-подходящият за вас хранителен режим. Заповядайте на място в Дипломатическа клиника „Мона Лиза“ на адрес 1113 София ул. „Елемаг“ 32 или позвънете на телефони 0889 300 777 и 0700 31025 (без допълнителни импулси)

Модерният начин да бъдеш здрав

Здравният коучинг е вашата стратегия за изграждане на трайна промяна. Основният проблем при всеки хранителен режим е неговото приложение. Отдавна е ясно, че и най-добрите препоръки не са достатъчни, ако останат там, където сте ги получили – на лист хартия или по вашия мейл. Тайната на успеха се крие не в това, да получите десет добри съвета за здраве, а да успеете да интегрирате няколко от тях в ежедневието си.

Здравният коучинг цели постигането на трайни навици, засягащи здравето ви чрез изграждането на лична стратегия, включваща конкретни стъпки и практически упражнения. Основно фокусът е върху храненето, но паралелно с него се разглеждат и други фактори като движение, спорт, работа и почивка.

Услугата, която здравният коуч ви предлага, е ПЕРСОНАЛНА ПРОГРАМА. Тя протича под формата на периодични срещи с нашия специалист с международен опит Весела Петрова. Колко дълго и кога, решавате вие, според вашите възможности и желание.

 

Защо тази услуга е различна

 • Няма стриктни забрани – коучът знае, че идеални хора няма и не очаква от вас да сте перфектни
 • С помощта на своя коуч ще формулирате реалистични цели и ще изготвите най-добре работещата за вас стратегия
 • Отправна точка в здравния коучинг е концепцията за индивидуалността – всички сме различни и една универсална истина няма
 • Безпристрастна информация – получавате обективна информация за различни работещи стратегии без да се налага лично мнение. Изборът е ваш
 • Учите се на трайна промяна в навиците – коучът ви прави силен, като ви кара да поемете отговорност. Това ви помага да запазите резултатите много след края на работата си с него

Какво може да очаквате

 • Изработване на лична стратегия за постигане на реалистично формулирани цели
 • Конкретни стъпки и действия
 • Идентифициране на основните проблеми и трудности, методи за мотивация
 • Практически сесии:
 • Да освободим пространство за новото – какво няма място в хладилника и шкафовете ни
 • Правилният избор – какво и как да пазаруваме
 • Съхранение и здравословно приготвяне
 • Храненето като ритуал на щастието
 • Постоянна връзка и подкрепа от вашия коуч

Здравният коучинг е подходящ за вас, ако:

 • Стремите се към промяна в начина си на живот и търсите подкрепа и мотивация за вас и близките си
 • Искате да регулирате теглото си, но изпитвате трудности при прилагането на определен хранителен или двигателен режим
 • Търсите обективна и надеждна информация, а времето за вас е ценно
 • Имате нужда от помощ при избора на правилната храна и приготвянето й

Трайни резултати има, когато компетентно се избере оптималният хранителен модел, подкрепен от създаването на навици, касаещи вашето здраве.

Запишете час за консултация при нашия специалист Весела Петрова, заповядайте на място в Дипломатическа клиника „Мона Лиза“ на адрес 1113 София ул. „Елемаг“ 32 или позвънете на телефони 0889 300 777 и 0700 31025 (без допълнителни импулси)