МАНУАЛНИ ПРОЦЕДУРИ

Мануалните процедури стимулират регенерацията на кожата и подобряват цялостното излъчване на тялото. С минимално инвазивно действие се постига оптимален естетичен резултат. Процедурите забавят стареенето на тъканта и отлагат за далечно бъдеще необходимостта от среща с пластичен хирург. Експертизата на специалистите в Дипломатическа клиника „Мона Лиза“ и качеството на използваните медицински продукти осигуряват безболезнено и трайно подмладяване с дългосрочна гаранция за красива кожа.

С напредването на времето съвсем естествено е остаряването да оставя отпечатъци върху лицето ни. Постепенно се появяват различни по дълбочина бръчки, гънки и хлътвания по кожата, започваме да придобиваме все по-уморено и тъжно излъчване. Зад всичко това стоят редица процеси, които се развиват далеч не само в кожата, а ангажират и останалите подлежащи структури, като мастни депа, мускули, сухожилия и даже кости.

Най-бързият, безопасен и ефективен начин да възстановим младежката свежест и пропорции на лицето е чрез поставянето на дермални попълнители или накратко филъри. От близо две десетилетия филърите си остават една от най-популярните процедури в естетичната медицина, като разбира се, това е напълно основателно. Доказателство са милионите доволни пациенти и ежегодния ръст, който се регистрира всяка година в броя извършени процедури.

Най-често в практиката се прилагат филъри на базата на хиалуронова киселина. Тя е естествен и много важен компонент на нашата дерма, но с годините се произвежда във все по-малки количества. Поради невероятната способност на хиалуроновата киселина да задържа вода, до голяма степен точно на нея дължим свежестта, добрия тургор и еластичност на кожата си. Всъщност, всяка молекула хиалуронова киселина може да привлича и задържа вода до 1000 пъти теглото си.

Във филърите молекулите хиалуронова киселина са свързани помежду си, за да бъдат по-стабилни и бавно разградими от естествено произвеждания ензим хиалуронидаза. Формулата на синтетичната хиалуронова киселина е идентична със собствената ни и поради тази причина алергични реакции почти не се наблюдават. Продуктите представляват стерилни прозрачни гелове поставени в специални спринцовки.

Филърите с хиалуронова киселина могат да действат в много направления:

 • Възстановяване на лицевия контур
 • Уголемяване и оформяне на скули
 • Запълване на назолабиални гънки и гънки под устните ъгли (марионетни)
 • Придаване на обем, повдигане на ъгли и оформяне на контур на устни
 • Корекция на тъмни кръгове и хлътвания под очите
 • Оформяне на нос, скули, брадичка
 • Повдигане на вежди, попълване на слепоочия и хлътвания по челото
 • Корекции на различни дефекти, леки асиметрии и други

Какви са предимствата на тази процедура?

 • Резултатите са максимално близки до естествените и могат да се видят на практика веднага след процедурата
 • Възстановителен период може да няма или е съвсем кратък
 • Процедурата е бърза и лесно може да се вмести в ежедневната натоварена програма (т.нар. „течен лифтинг“ в обедната почивка)
 • Нисък риск от странични реакции

Има ли и какви са страничните реакции от процедурата?

Възможно е да се получи леко зачервяване и подуване на мястото на убожданията за няколко часа до 2-3 дни след процедурата. В редки случаи се образуват малки хематоми, които отзвучават до седмица и могат да бъдат прикривани с коректор. За да се избегне риск от замърсяване, възпаление или инфектиране, не бива да спортувате в същия ден, както и да посещавате сауни или парни бани. Желателно е 4-5 дни преди манипулацията да не сте приемали аспирин или други нестероидни противовъзпалителни препарати.

В портфолито на всички утвърдени световни марки производители на филъри са включени продукти с различна плътност, вискозитет, еластичност, молекулна маса и концентрация на хиалуроновата киселина. Това дава възможност да подберем най-подходящия продукт и да се съобразим максимално с индивидуалните нужди и характеристики на вашата кожа, пропорции и анатомични особености.

Продължителността на ефекта варира от няколко месеца до година и по-рядко две. Няколко проучвания доказаха, че при повтарянето на процедурите се подпомага естественото производство на собствен колаген, което само по себе си също води до редуциране на бръчки и линии в третираната зона. Също така проследяването на пациентите в годините показа, че с времето все по-малко количество продукт ще бъде нужно за поддържане на желаните резултати.

Инжектирането на дермални попълнители е медицинска манипулация, която се извършва от квалифицирани специалисти в кабинетите на Дипломатическа клиника „Мона Лиза“.

Бръчките са естествен резултат от процесите на стареене. С годините кожата изтънява, изсушава се и губи еластичност. Това води до появата на различни гънки, бръчки и линии по кожата.

Постоянното движение на лицевите мускули при изразяване на множество емоции има съществен принос в появата на бръчки по лицето. При съкращаване на мускулите на лицето се образуват т.нар. „динамични“ или „мимически“ бръчки, които се виждат само ако мускулът е активен. С времето обаче тези бръчки се превръщат в „статични“, т.е. те се виждат и в спокойно състояние на лицето. Най-ефективният метод за превенция срещу появата на мимически бръчки, е ботулиновият токсин.

Ботулиновият токсин представлява белтък, който в природата се синтезира и отделя от специфичен вид бактерия, наречена Clostridium Botulinum.

Тази бактерия произвежда няколко типа токсин – A, B, C, D, E, F, G, като за медицински цели се използва основно тип А. Първоначално се е ползвал за лечение на офталмологични и неврологични заболявания, а от 1988 година навлиза и в естетичната медицина.

Как действа ботулиновият токсин?

Ботулиновият токсин блокира за определен период от време предаването на нервен импулс до съответна група мускулни влакна. Това води до трайно пълно или частично отпускане на мускулите в определената област, което не позволява тяхното съкращаване. Като резултат кожата в съответната зона на лицето не може да се набръчква.

При първото поставяне се наблюдава по-краткотраен ефект около 4 месеца. При последващите трайността на действието му се увеличава средно на 6 месеца. Процедурите не могат да се повтарят по-често от 2-3 пъти в годината, като е желателно да се изчака изчерпването на действието на ботулиновия токсин.

В естетичната дерматология ботулинов токсин тип А, или така известния в обществото „ботокс”, се прилага за коригиране на следните мимическите бръчки:

 • Хоризонтални бръчки на челото
 • „Гневни“ бръчки или тези между веждите
 • „Пачи крак“ или бръчките около очите

Всички те се появяват в резултат на изрязването на емоциите и динамичното съкращаване на лицевата мускулатура от тях. Инжектирането на ботулинов токсин е подходящо при хора над 30-годишна възраст, които имат повишена активност или повишен тонус на лицевата мускулатура. В по-редки случаи се прилага за:

 • отпускане на брадичка и изглаждане на „портокалова“ брадичка
 • изглаждане на бръчки тип „баркод“ над горна устна
 • за повдигане върха на носа
 • за повдигане на ъглите на устните
 • за изглаждане на „пуешка“ шия

Противопоказания за инжектиране на ботулинов токсин:

 • пациенти с множествена склероза, миастения гравис и други неврологични заболявания
 • пациенти, приемащи някои видове медикаменти – стрептомицин, тобрамицин, гентамицин, циклоспорин, аминохинолини
 • бременни и кърмещи жени
 • остри инфекциозни заболявания

Кожните бустери са продукти на базата на хиалуронова киселина специално създадени за дълбока хидратация, ревитализиране и подмладяване на кожата. Поставят се под формата на микроинжекции в повърхностите слоеве на дермата, за разлика от стандартните дермални филъри, които се поставят дълбоко, за да възстановяват загубен обем.

С напредването на годините всички сме застрашени от дехидратация, като в по-голяма степен това важи за хора, излагащи се активно на слънце, пушачи, с тънка и светла кожа, жени в менопауза. Концепцията в основата на кожните бустери е биоревитализация на кожата, подобряване на нейното качество и еластичност. Чудесно действат като превенция на остаряването и като стимулатори на колагеногенезата.

Уморената, суха, остаряла и загубила свежестта си кожа бързо се превръща в свежа, сияйна, тонизирана и еластична.

Използва се стерилен, еластичен, прозрачен гел, състоящ се от хиалуронова киселина. Молекулите на киселината са стабилизирани на базата на патентована технология и се предлагат в 2 различни плътности, в зависимост от нуждите и особеностите на кожата. След процедурата в кожата се поддържат високи нива на хидратация дълго време. Продуктите се толерират прекрасно от всички пациенти, дори такива с много чувствителна кожа.

Зони на въздействие

Бустерите са предназначени за приложение в зони, като лице, шия, деколте и ръце. Използват се много често в долната част на лицето и са перфектни за заличаване на бръчките над горната устна, около и под очите, фини бръчки на бузите, челото и други области. Те подобряват текстурата и възстановяват тургора на кожата. Ефективни са и в подобряване вида на белези от акне, както и в ревитализирането на дехидратираната кожа.

Подготовка преди процедурата

Желателно е да не сте приемали аспирин или други противовъзпалителни медикаменти 4-5 дни преди манипулацията, за да се избегне рискът от малки синини при някои от убожданията.

При наличие на активни възпалителни процеси, като активно акне, херпес, екзема и др. процедурата не може да се извърши.

Колко процедури се препоръчват?

За оптимално възстановяване на хидробаланса на кожата се препоръчва първоначален курс от 3 процедури през месец. Поддържането на получените резултати изисква по една процедура през около 4-6 месечни интервали.

Процедурата е напълно безопасна и подходяща за всички типове кожа – по-фина и млада или зряла и фотоувредена. От нея могат да се възползват мъже и жени, при това целогодишно.

Бустерите перфектно се комбинират с повърхностни и средно-дълбоки химични пилинги и плазмотерапия. Чудесен завършек са на всички лазерни, радиочестотни и други апаратни подмладяващи процедури.

Колагено-стимулиращият филър Radiesse е одобрен от FDA (Агенцията по храните и лекарствата на САЩ) за поставяне в лице и ръце. Колагенът придава обем и еластичност на младата, здрава кожа. В процеса на стареене естественият колаген в кожата се разрушава. Загубата на еластичност и обем води до бръчки, линии по лицето и увиснала кожа, които отнемат свежия й младежки вид. Третирането с биостимулиращия колаген филър Radiesse възвръща естествения колаген и възстановява обема на лицето, като резултатите могат да продължат до 2 години.

Radiesse е филър за софт лифтинг от по-високо ниво, който придава изключително естествен и натурален вид на лицето.

Radiesse е дермален филър, който съдържа калциев хидроксилапатит микросфери – (CaHA) в гел-носител. Калциевият хидроксилапатит е биологичен материал, използван повече от двадесет години в различни медицински сфери – в ортопедията, неврохирургията, денталната медицина, отоларингологията и офталмологията. Той е естествен продукт, основна минерална съставка на костите и зъбите – безопасен и нетоксичен. Не съдържа чужди белтъчни молекули, които са основен алерген за организма.

Какво е Radiesse и кое го прави уникален?

Съчетанието на калциевия хидроксилапатит микросфери с гел-носител във филъра води до двоен ефект при попълване на бръчки: незабавен резултат, дължащ се на гела, и продължителен, около двегодишен ефект,

който от своя страна се дължи на мощна стимулация на производство на собствен млад колаген.

Плътната колагенова мрежа укрепва и подмладява кожата. Редица клинични проучвания сочат, че частици СаНА продължават да стимулират колагеновата синтеза над година и половина след процедурата. Постепенно СаНА микросферите се разграждат до калциеви и фосфатни йони, които се преработват и отделят чрез естествените процеси на обмяна в организма.

Radiesse печели приза „Най-добър филър за обем” в категорията „Филъри“ още през 2013 г. на Европейския конгрес по естетична и анти-ейдж медицина (AMEC) в Париж.

Radiesse е ефективен в много зони:

 • Вежди – Radiesse може да повдигне веждите Ви, така че очите Ви да изглеждат по-отворени и по-големи
 • Слепоочия – Хлътналите слепоочия придават измъчен и уморен външен вид. Те могат да бъдат запълнени с Radiesse. Това ще промени лицето Ви и ще му придаде по-здрав и свеж вид
 • Скули – Увеличаването на обема в скулите укрепва и подчертава V-формата на лицето, като придава младежки вид
 • Меката част на ухото – По-голямата, плътна и гладка ушна висулка изглежда по-добре.
 • Назо-лабиални гънки – Гънките между носа и ъгъла на устата могат да бъдат разочароващи. Те обаче се попълват лесно и така изглеждате по-свежи и по-млади
 • Хлътнали бузи – Хлътналите бузи също могат да бъдат ефективно запълнени
 • Марионетни линии – Тъжното или притеснено изражение на лицето изчезва, когато тези линии се попълнят
 • Линия на брадичката – Правите линии на брадичката спомагат за поддържане на младежката V- образна форма на лицето.
 • Линия на носа – Малките издатини, изкривяващи линията на носа, могат да бъдат запълнени и загладени
 • Менто-лабиална гънка – Менто-лабиалната гънка може да се попълва (по-често при мъжете) с Radiesse и така брадичката изглежда по-изразена и по-силна.
 • Брадичка – С по-плоската и гладка брадичка лицето Ви ще изглежда по-добре. Малките изпъкналости по брадичката могат да й придадат неравномерен вид и обем. Използвайте Radiesse за естествено изглеждаща брадичка
 • Подмладяване на ръцете – С напредване на възрастта кръвоносните съдове и сухожилията на ръцете стават по-видими. Radiesse ще коригира този ефект.

Как се извършва процедурата с Radiesse?

Филърът Radiesse се инжектира само от сертифицирани лекари, като всички дермални филъри с игла или канюла в кожата. Използването на канюла позволява да се намали броят на точките на убождане и травмирането на тъканите, както и да се увеличи удовлетвореността на пациентите. Според препоръките на FDA, Radiesse се смесва с лидокаин, което значително намалява дискомфорта от убожданията, а клиентите могат да продължат веднага с ежедневните си дейности, без да е необходим период на възстановяване.

Една сесия е достатъчна, за да се постигне дълготраен резултат, осигуряващ ефект за повече от година и половина. Ефектът е видим веднага след инжектиране.

Клинични проучвания, сертификати от ЕС и САЩ за Radiesse

Многобройни клинични проучвания с проследяване на пациенти в продължение на 52 месеца след приложението показват голямата безопасност и ефективност на Radiesse. Над 6 000 000 спринцовки Radiesse са поставени по света, което демонстрира отличен профил на безопасност на продукта.

Radiesse е одобрен от органите на EС през 2004 г. Има CE-сертификат в Европа за пластична и реконструктивна хирургия, включващ увеличаване на меките тъкани на лицето, както и одобрение от FDA от 2006 г. за корекция на умерени до тежки бръчки и гънки на лицето.

Може да се прилага и при автоимунни заболявания.

Добре позната от десетилетия мезотерапията е любима процедура заради чудесните си резултати. Тя се прилага за превенция и повлияване на някои от белезите на стареене, подмладява, хидратира, освежава и възстановява блясъка на кожата.

Чрез мезотерапията на кожата се доставят специални коктейли от витамини, минерали, аминокиселини, антиоксиданти и хиалуронова киселина. По този начин се постига дълбока хидратация, стимулиране образуването на нов колаген и подхранване. Други наблюдавани ефекти от мезотерапията са стягане и лифтинг, изравняване на тена, заличаване на фини бръчки и др. на кожата на лицето, шията, деколтето, ръцете.

Как протича процедурата?

При мезотерапията се правят множество микроубождания в областта на лицето, шията и деколтето. За максимален комфорт на нашите пациенти, предварително обезболяваме кожата с анестезиращ крем. Въведените в дермата биологични субстанции с активно действие подобряват регенеративните процеси в кожата, засилват микроциркулацията и обмяната. Възстановяват се намалените нива на хиалуронова киселина и се неутрализират натрупани свободни радикали. В резултат се наблюдава хидратиране, стягане, подмладяване, изравняване на тена и лифтинг на кожата.

Колко процедури са необходими?

Броят на процедурите зависи от индивидуалните нужди на пациента и особеностите на кожата. Може да варира от 3 до 8 през интервал от 1 до 4 седмици. Резултатите са видими много бързо, като трайността им зависи главно от начина на живот на пациентите. Възможно е след това кожата да е леко зачервена с малки подутини на места, които отзвучават за няколко часа. В редки случаи се образуват малки синини на някои от местата на убожданията, които преминават в рамките на няколко дни. Препоръчват се една или две серии от процедури годишно, последвани от поддържащи терапии през 2-3 месеца.

Мезотерапия не се извършва ако има активно възпаление или инфекция в зоната, която трябва да бъде третирана. Не се прилага при бременни и в периода на кърмене. За самата процедура не се изисква специална подготовка. Процедурата е целогодишна и не зависи от минали или предстоящи излагания на слънце. Може да се комбинира с редица други естетични процедури – дермални филъри, ботулинов токсин, плазмотерапия, микронидълинг и други.

Мезотерапията може да бъде ефективна и при лечение на различни състояния на засилен косопад, за третиране на целулит, мастни натрупвания.

В практиката си на естетични дерматолози ежедневно получаваме въпроси от пациентите ни от типа на – как да изглеждам по-млада; как да подобря състоянието на кожата си; как да залича фините бръчки по естествен и безопасен начин?

Плазмотерапията, позната в медийното пространство като вампирски лифтинг е сравнително нова антиейдж процедура, подходяща за всички и особено за тези, които търсят максимално натурален метод за поддържане на младостта. Основно нейно предимство е, че се използва част от вашата собствена кръв, т.е. на практика риск от алергични и странични реакции няма. Основната философия, залегнала в тази процедура, е да се стартират процеси на регенерация и подмладяване чрез стимулиране по напълно физиологичен път на стволовите клетки в кожата.

Къде се крие тайната в магическия ефект на плазмотерапията?

Отговорът е в най-малките клетки на кръвта – тромбоцитите. Те съдържат в себе си гранули, които са пълни с изобилие от растежни фактори (EGF, PDGF, TBG, IGF, KGF, VEGF). Те активизират колагеновия синтез, обновяването на кожата, клетъчния растеж и диференциация, тъканната регенерация. Като допълнителен бонус се стартира и процес по образуване на нови кръвоносни съдове, което води до подобрена микроциркулация и обмяна.

Какво може да очаквате от вампирския лифтинг?

 • Подобряване на плътност, текстура, тонус и стягане на кожата
 • Корекция на фини линии и бръчки по кожата на лице, шия, деколте и ръце
 • Намаляване на тъмни кръгове, бръчки и торбички около очите
 • Избистряне на тена и повишен тургор
 • Засилване на космения растеж при някои форми на косопад

Как протича процедурата?

За самата процедура се изтегля малко количество венозна кръв в специални епруветки, които се центрофугират при определени параметри. Целта е да се отделят плазмата и тромбоцитите от останалите компоненти на кръвта. Полученият материал се инжектира чрез много фини игли в желаните области – лице, шия, деколте, ръце. За максимален комфорт на пациентите кожата се обезболява предварително с анестезиращ крем. Непосредствено след процедурата кожата ви ще бъде леко зачервена и подута за около 2-3 часа.

Прилагането на собствен биологичен материал за подмладяване на кожата е истинска революция в антиейдж медицината. Процедурата активизира собствените регенеративни функции, за да се справи с щетите от слънце, замърсяване, цигарен дим и други. В зоните, в които се инжектира автоложната плазма се наблюдава значително подобрение в качеството на кожата и ревитализиране. С времето тя започва да става по-сияйна, стегната и свежа.

Основни предимства на плазмолифтинга:

 • Напълно безопасна и натурална процедура
 • Без риск от алергични и странични реакции
 • Безболезнена, с кратък или без възстановителен период
 • Дълготрайни резултати

За кого не е подходяща процедурата?

Плазмотерапията не е препоръчителна при хора с кръвни, инфекциозни заболявания, приемащи медикаменти (антикоагуланти, кортикостероиди, антибиотици и др.), както и за пушачи.

Процедурата може да се прилага самостоятелно, но тя се комбинира много успешно и дори увеличава ефекта на други естетични процедури, като филъри, ботулинов токсин. Установено е, че значително скъсява възстановителния период след аблативен и неаблативен лазерен пилинг и микронидълинг.

Стандартният протокол за постигане на оптимални резултати е курс от 3 процедури по 1 месечно, след което се препоръчва по 1 поддържаща процедура на 6 месеца. Резултатите са видими няколко седмици след първата процедура и продължават да се развиват във времето.

Химичният пилинг е една от най-старите естетични процедури на света. Прилагала се е в Древен Египет, Гърция и Рим за поддържане на гладка и по-красива кожа. Към днешна дата пилингите все още са много прилагани поради високата им ефективност и възможност да повлияват различни видове проблеми.

По своята същност химичният пилинг представлява нанасяне върху кожата на различни по вид и сила органични киселини (салицилова, бадемова, млечна, фитинова, гликолова, трихлороцетна и други). Това води до унищожаване и премахване на повърхностните увредени слоеве на кожата по напълно контролиран начин. В зависимост от избора на киселини и концентрация се постигат  стимулиране образуването на нов колаген и еластин чрез въздействие върху дълбоките кожни слоеве, лечение на акне, намаляване размера на порите, изравняване на тена, намаляване дълбочината на белези.

Как протича процедурата?

Преди процедурата кожата се почиства от всякаква козметика и грим. Не трябва да е излагана на слънце поне месец преди и след пилинга.  По време на нанасянето на киселината или комбинацията от киселини може да се усеща парене и щипане, което е различно по интензивност в зависимост от вида и дълбочината на пилинга. Пилингът се неутрализира след няколко минути съобразно реакцията на кожата. Напълно нормална и очаквана реакция е лекото или по-силно зачервяване на кожата, като продължителността му зависи от силата и вида на киселината, както и дълбочината, на която се въздейства.

Какво се случва след химичния пилинг?

Няколко дни след процедурата се появява различно по интензивност излющване. Колкото  е по-дълбок пилингът, толкова по-видимо и продължително излющване има. В този период кожата е по-чувствителна от обичайното и изисква специфични грижи. След провеждането на процедурата е необходима по-интензивна хидратация и е задължително продължителното използване на фотопротективни средства поради риск от поява на хиперпигментни петна. Забранява се излагането на директна слънчева светлина.

Изключение прави PQAge пилингът. Създаден е 2015 г., като той въздейства само на дълбоките слоеве на кожата чрез дълбоко дермално ексфолиране.  Повърхността на кожата не се засяга, предпазена е от зачервяване и раздразнение.

Може да се прилага при всички типове кожа. Не повишава чувствителността на кожата към UV-лъчите. Затова процедури с него могат да се правят целогодишно, дори през лятото. PQAge съдържа две активни съставки – TCA и urea peroxide, комбинацията от които не уврежда повърхностните епидермални слоеве, а достига дермата и там се освобождава.

Резултатите от него са мощен регенериращ, стягащ и лифтинг ефект, както и видимо подмладяване на кожата.

Изпотяването е нормален процес, който играе важна роля в терморегулацията на организма. При силно топлинно въздействие за 1 час могат да се отделят 2-3 литра пот.

Хиперхидрозата е състояние на прекомерно (профузно) отделяне на секрет от потните жлези. Среща се при 1 на 200 души. Най-често наблюдаваните зони на прекомерно изпотяване са длани, стъпала и подмишници, но може да засегне и цялото тяло. В основата на проблема стоят най-често емоционално напрежение и стрес, болести на щитовидната жлеза, генетична обремененост.  Изпотяването много често е спонтанно и води до затруднени социални контакти и нарушено качество на живот.

С помощта на ботулиновия токсин се блокират нервите, изпращащи импулси до потната жлеза и по този начин се спира отделянето на пот.

За да се определи точната зона на прекомерно изпотяване, се прави т.нар. йоден тест, чрез който се установява зоната, в която отделянето на потен секрет е най-голямо. Точно в тези участъци се инжектира ботулинов токсин с много фини игли.

До 2 седмици след процедурата се проявява ефектът, като неговата продължителност е 6-12 месеца в зависимост от дозата, брой процедури, индивидуални особености.

Процедурата е бърза, безопасна и безболезнена, като осигурява дълъг период на комфорт и възвръща самочувствието и спокойствието на нашите пациенти!

Противопоказания за инжектиране на ботулинов токсин:

 • Пациенти с множествена склероза, миастения гравис и други неврологични заболявания
 • Пациенти, приемащи някои видове медикаменти – стрептомицин, тобрамицин, гентамицин, циклоспорин, аминохинолини
 • Бременни и кърмещи жени
 • Остри инфекциозни заболявания