0700 31025

БЛОГ

ЖИВОТ БЕЗ БОЛКА, ПРОЕКТ БЕЗ АНАЛОГ
Лечение на болката
21.05.2018

Откриването на единствения по рода си в България Национален център за лечение на болката (НЦЛБ) бе обявено при голям медиен интерес на пресконференция в БТА. Водещ на събитието беше дългогодишният телевизионен журналист Миглена Ангелова, а отговори на множеството въпроси даде д-р Севим Халибрям – специалист по анестезиология и интензивно лечение с водеща роля в работата на НЦЛБ.

Амбициите на Националния център за лечение на болката са пациентите в България да живеят без болка, без страдания и с високо качество на живот. „В Западна Европа, Америка, Израел и т.н. се отдава голямо значение на това пациентът да не изпитва болка. Щом някой някъде е създал апаратура и технология за противодействие на болката, би било престъпление тя да не се използва и от нуждаещите се в България“, коментира Миглена Ангелова. Тя е не скри, че е впечатлена от възможностите на НЦЛБ за борба с болката и затова е приела с готовност да участва в презентирането на начинанието.

Началото

Проектът се роди в моето съзнание и в това на колегата д-р Веселин Гаврилов преди няколко години. Идеята беше да организираме медицинска структура, в която пациентите с хронична болка да получават адекватна помощ. До този момент в България няма такова звено. С подобни проблеми се ангажират анестезиолозите, но техният таргет е само острата болка. Те осигуряват пациента по време на оперативната намеса и непосредствено след нея. Но когато човек бъде изписан и се прибере вкъщи, нерядко започва да изпитва хронична болка. Следват безкрайни мъки, обиколки по различни специалисти и липса на реално решение. За да се справим с този сериозен проблем, решихме да създадем Национален център за лечение на болката. Идеята ни е да помагаме при болка от всякакво естество, но най-вече при хроничната. Става дума за тази болка, която не затихва с времето – главоболие, мигрена, фантомни болки след ампутация, херпес зостер невралгия, болка в кръста…

Това, че двамата с д-р Веселин Гаврилов са специалисти по анестезиология, гарантира 100-процентовото обезболяване по време на процедурите. Средно за около един час пациентът влиза в кабинета, при необходимост получава мини инвазивна намеса и след това си тръгва без спомен за неприятно усещане.

Подходът

„Най-честата причина да отиваме на лекар е свързана с изпитване на болка. Лечението на болката е сложен процес. Първо е необходима адекватна консултация от специалист. Ако сме сигурни, че болката е единственият проблем и не е зависима от клинично заболяване, можем да започнем с медикаментозен подход. В случай, че той не е достатъчен, пациентът може да бъде показан за някоя от интервенционалните техники, които извършваме. Тези минимално инвазивни техники включват използването на два апарата. Единият – криоаблатор, замразява нерва, а другият изгаря структурата му. Ефектът може да продължи до две години. Това е период без болка, със спокоен сън и високо качество на живот“, гарантира д-р Халибрям. Провокиран от реплика на водещата Миглена Ангелова, той не отрече, че няма нерешен случай в практиката си.

Онкоболните

Почти всеки от нас познава поне един човек с онкологично заболяване, който страда физически, защото никой не му помага срещу болката, а в другия възможен случай се превръща в наркозависим заради агресивна терапия с морфин. Тези страдания могат да бъдат спестени. „Имаме идея да помагаме предимно на пациенти с онкологичен проблем. Доста от тях са буквално подритвани от системата. Тя не им осигурява облекчаване на болката, поради което накрая се прибират вкъщи и изживяват дните си в страдание. Тук се намесваме ние. Защо е необходимо това мъчение, когато то може и трябва да бъде избегнато?“, попита реторично д-р Халибрям.

Домашни посещения

Националният център за лечение на болката е предвидил грижа и за трудноподвижните пациенти. „Когато са в краен стадий на заболяването или просто няма кой да ги доведе в нашата приемна, осигуряваме посещение за преглед на домашен адрес. В зависимост от медицинската констатация, пациентът може да бъде заведен с наш транспорт до НЦЛБ за извършване на процедура и след това да бъде върнат обрано вкъщи“, каза д-р Халибрям. Водещата Миглена Ангелова пък сподели, че се е убедила лично във високото ниво на условията, при които се извършват мини инвазивните действия: „Мястото е красиво и разтоварващо, а персоналът – изключителен. Това, което са направили, е да снабдят центъра с машини, способни да решават сериозни проблеми, без да причиняват страдание.“

Доверени специалисти и клиники

На пресконференцията д-р Севим Халибрян заяви, че НЦЛБ работи в колаборация с ортопеди, неврохирурзи, физиотерапевти и рехабилитатори, което улеснява цялостния процес по лечение на болката. Думите му бяха подкрепени от Миглена Ангелова: „Националният център за лечение на болката е амбициран да изгради мрежа за връзка между различните специалисти и клиники. Партньорите могат да бъдат разпознати с маркировка от специални стикери – доверена клиника и доверен лекар на НЦЛБ. Всичко това се прави с цел хуманната медицина да бъде наистина такава.“

НЗОК

На журналистически въпрос дали НЦЛБ работи с касата, водещата Миглена Ангелова отговори отрицателно, като обясни това с липсата на предвидена здравна пътека. „НЦЛБ е инициатор на подобни разговори и всички се надяваме в най-скоро време НЗОК да подпомогне и нашите пациенти“, каза Ангелова, а д-р Халибрям я подкрепи: „В т.нар. бели държави здравните каси плащат процедурите за лечение на болката. Надявам се това да се случи и при нас.“

Записванията започнаха

Днешната пресконференция в БТА генерира голям интерес. Сред многобройните представители на различни медии присъстваха и пациенти със здравословни проблеми, свързани с болката. Част от тях зададоха конкретни въпроси, а след получените от д-р Халибрям отговори някои дори успяха да си запишат час за лична консултация и преглед. Всички гости получиха брошури с детайлна информация за медицинските практики в Центъра и най-важното – визитки с телефон 0700 31 025 за директна връзка с екипа на НЦЛБ.

ЗАПИШЕТЕ СИ ЧАС Свържете се с нас на контактите по-долу или запазете час директно онлайн