Женското здраве в центъра

 През месеците Януари и Февруари поставяме фокуса върху здравето на нежния пол със специално подбрани медицински дейности и изследвания в МЦК ,,Мона Лиза”.

В рамките на кампанията ни можете да се възползвате от специално подбрани от нашите специалисти пакети, отделни прегледи и изграждане на персонализиран набор от здравни продукти спрямо нуждите Ви. 

Посрещането на нов член на семейството е вълнуващ процес за всяка двойка, и все пак си остава огромна отворност за всяка бъдеща майка! Подготовката на тялото за тази драстична промяна е ключова за нашето здраве и това на бъдещото ни дете. Пакет “Подготовка за бременност” включва комбинация от лабораторни изследвания и медицински дейности специално подбрани от нашите специалисти по Акушерство и гинекология и Ендокринология. Целта им е да установим, дали здравният Ви статус е в необходимите норми за гладко протичане на бременност и здраво бебе и при нужда заедно да планираме стъпките към подобряване на резултатите. В случаите когато зачеването се оказва по-трудно от очакваното сме предвидили и допълнителни медицински дейности и консултации, за да октрием и отстраним проблемите заедно с Вас.

 Основен  

подходящ за дами, които искат да се уверят, че тялото им е в необходимото здравно състояние преди зачеване.

 • Преглед при специалист Акушерство и гинекология  ;
 • Цитонамазка и течно базирана цитология  ;
 • Трансвагинална ехография  ;
 • Персонализиран пакет лабораторни изследвания.
Заявете онлайн сега!

 Разширен 

подходящ за двойки, които вече правят опити за бебе.

Всичко включено в основния пакет плюс:

 • Снемане на детайлна фамилна и персонална анамнеза на Вас и Вашия партньор;
 • Фоликулометрия  ;
 • Вагинална ехоскопия за проходимост на маточни тръби;
 • Анализ на резултатите и планиране на последващи консултации, изследвания и лечение.
Заявете онлайн сега!

Един от най-често срещаните проблеми свързани с ендокринната система е отклонението във функцията на щитовидната жлеза. Дисфункцията на жлезата може да се изразява както в увеличена и намелена функция така и в структурни изменения. Това е и причината пакетът на МЦК Мона Лиза за обследване на щитовидната жлеза да комбинира ултразвукова диагностика с лабораторни изследвания.

 Дейности включени в пакета  

 • Консултация и преглед от специалист Ендокринология;
 • Вземане на кръв и провеждане на лабораторни излседвания пряко свързани с работата на ендокринната система  ;
 • Ултразвукова диагностика на щитовидна жлеза;
 • Вторична консултация със специалист Ендокринология и планиране на следващи стъпки при нужда.

Заявете онлайн сега!

Профилактичните прегледи при спеициалист Акушер-гинеколог са задължителни при всяка жена от възрастта на започване на водене на полов живот до 65-70 години. Чрез такъв преглед се идентифицират остри или хронични инфекции във влагалището, наличие на лезия (“раничка”) на маточната шийка, възпаления на женските полови органи както и ранна диагностика за едно най-широко разпостранените социално значими заболявания на женските полови органи – рак на маточната шийка.

 Дейности включени в пакета  

 • Консултация и обстоен преглед от Акушер-гинеколог  ;
 • Вземане на материал за цитонамазка  ;
 • Вземане на влагалищен секрет за микробиологично изследване;
 • Трансвагинална ехография  ;
 • Течно-базирана цитология  ;
 • Ехография на млечни жлези  .

Заявете онлайн сега!

Нова година - ново АЗ

Убедени сме, че всеки от нас си е поставял за цел да се грижи по-отговорно за здравето си с началото на новата годината. Проблемът обаче, е че много често не липсата на мотивация, а трудният избор и оскъдна информация от къде да започнем грижата са пречка пред новогодишните ни резолюции.

Точно за това ние от МЦК ,,Мона Лиза” сме Вашият верен спътник в грижата за здравето. Фокусът на медицинския център, а именно женското здраве в комбинация със специалисти с дългогодишен доказан опит в сферата на Акушерството и гинекологията и Ендокринологията са водещи при избора на подход за всеки проблем на нежния пол.

Екипът на МЦК ,,Мона Лиза” залага на индивидуалния подход към всеки пациент. Вашата здравна история, фамилна обремененост и най-вече личен здравен профил са ключови при диагностиката на текущи или потенциални проблеми както и за тяхното лечение. Точно заради това пресонализираме дейностите си към всеки случай и посетител. Изграждаме лична връзка с пациентите си базирана на доверие и професионализъм защото вярваме, че това е правилното взаимодействие по пътя на пациента в сферата на здравеопазването.

Не на последно място, за нас решението на всеки един здравен казус се крие в комплексния мултидисциплинарен подход. Поради този факт е възможно да имате интеракция с няколко различни специалиста по време на прегледа си. 

Край на лутането между болници и лекари от различни специалности, които нямат връзка помежду си! 

Ние ще подсигурим работа с най-добрите специалисти и при нужда ще осигурим час за своевременно посещение в правилното медицинско заведение за преглед или манипулация. Ще сме на разположение по време на всички манипулации и ще обсъждаме заедно всяка стъпка и резултат от процеса.

Безплатен АГ преглед

Вярваме, че първата стъпка към изграждане на тази специална връзка лекар пациент е обстоен преглед, а за нас е важно да Ви опознаем, за да сме максимално полезни.
Именно за това през ценилия месец Януари прегледите със специалист Акушер гинеколог ще са с цена 0 лева.  
ЕХОГРАФИЯ НА МЛЕЧНИ ЖЛЕЗИ
Ракът на гърдата е едно от най-честите социално значими заболявания. Ранното откриване на изменения в структурите на жлезите е от изключителна важност за диагностичния процес и евентуалната нужда от терапия. След 30-годишна възраст е задължително изследването да бъде провеждано веднъж годишно.
Запази час сега
ТРАНСВАГИНАЛНА ЕХОГРАФИЯ
Диагностициране на заболявания на органите в малкия таз като: Възпалителни процеси на матката, маточните тръби и яйчниците | Миоми | Патология на ендометриума | Кисти на яйчниците.
Запази час сега
АГ ПРЕГЛЕД С ТЕЧНО БАЗИРАНА ЦИТОЛОГИЯ ИЛИ ЦИТОНАМАЗКА
Златен стандарт в скрининга за рак на шийката на матката. Чрез него грешките при обикновенна цитонамазка се изключват. Изследването дава възможност за по-ранно, точно и категорично поставяне на диагноза. Използва се като единствен метод в развитите държави.
Запази час сега

Запишете си час

Свържете се с нас на контактите по-долу или запазете час директно онлайн

* Моля, имайте предвид

 • Часът Ви не е потвърден докато не се свържем с Вас на оставения за контакт телефонен номер;
 • Работата на всички лекари предполага извънредни ситуации, в които те могат да променят или откажат Вашия час, за което ще бъдете уведомен незабавно. В деня на прегледа Ви също могат да възникнат непредвидени ситуации и в този случай е възможно известно изчакване, въпреки Вашата резервация.

Преимущества на течнобазираната цитология

Златен стандарт в скрининга за рак на шийката на матката. Чрез него грешките при обикновена цитонамазка се изключват. Изследването дава възможност за по-ранно, точно и категорично поставяне на диагноза. Използва се като единствен метод в развитите държави.

Минимално включените в пакет Щитовидна жлеза лабораторни изследвания

Основни хормони на щитовидната жлеза:

 • TSH
 • FT3
 • FT4

Основни анти-тела на щитовидната жлеза:

 • TAT
 • MAT

Ехография на млечни жлези - важност и информация за изследването

Ултразвуковото изследване (ехография) на млечните жлези (гърдите) е задължително изследване за жени между 15 и 70 годишна възраст минимум веднъж годишно. 

По време на диагностиката се използват отразени ултразвукови вълни, с помощта на които се създава изображение. При провеждане на ултразвуково изследване не се използват рентгенови, други йонизиращи или вредни лъчи. Ултразвуковото изследване на млечните жлези се провежда с помощта на малък накрайник, който се държи в ръката от изследващия. Той се поставя и се движи напред и назад върху гърдите. 

Ехографията на млечните жлези е един от най-широкоразпространените и безболезнени методи за профилактика при жените и ранно откриване на рак на гърдата – много широко разпространено социално значимо заболяване. Според Световната здравна организация ненавременно неоткрит и лекуван рак на гърдата води до най-много 5 години преживяемост при жените. 

Не е необходима специфична подготовка за провеждане на ултразвуково изследване на млечните жлези. Необходимо е да свалите дрехите от кръста нагоре.

Информация за трансвагиналната ехография и нейната важност за женското здраве

Трансвагинална ехография представлява диагностично изследване, с чиято помощ в реално време се визуализират органите и структурите в малкия таз със следното предназначение:

 • дава информация за груби отклонения в невро-хормоналната регулация на менстроалния цикъл и съответно за необходимостта от провеждане на допълнителни хормонални лабораторни изследвания;
 • ключов метод за диагностика и лечение на стерилитет;
 • открива наличие на хиперплазия на маточната лигавица и ендометриален полип;
 • откриване и диагностика на малък миоматозен полип както и за проследяването му на 6 месеца.

Вагиналната ултразвукова диагностика е от ключово значение при жени, които се опитват да забременеят. Тя предиставя възможност за ценка на състоянието на яйчниците, чрез брой на фоликулите и наличие на овулаторен фоликул. Едно от най-важните изследвания в тази област е т. нар. фоликулометрия в съвкупност с овулационните тестове.

Не на последно място трансвагиналната ехография спомага за откриване на тънкостенни кисти на яйчниците или начален стадий на рак на яйчника – животозастрашаващо заболяване особено за жени след 60 годишна възраст.

Този диагностичен метод спомага и за ранно откриване на ендометроидни кисти или дермоидни кисти, които отстранени на време спасяват от бъдещ стерилитет.

 За изследването не е нужна специална предварителна подготовка. 

Информация за важността на цитонамазката и предписания при вземане на материал

Световната здравна организация препоръчва да извършва цитологично изследване на шийката на матката поне веднъж годишно, а по-добре веднъж на всеки 6 месеца. Чрез това изследване се идентифицира наличието на предрак или рак на маточната шийка и се определя обема на по-нататъшните действия на лекаря.

Цитонамазката е безболезнено изследване придружаващо профилактичния преглед.

Изискванията за него са да не използвате един ден преди това тампони, различни вагинални кремове и препарати или да си правите промивки. Желателно е да не сте имали сексуален контакт поне 24 часа преди изследването.

Какво представлява прегледа при акушер гинеколог и защо е важен

Гинекологичният преглед дава информация за наличине на:

 • остра или хроничка инфекция във влагалището;
 • лезия на маточната шийка – “раничка”;
 • остри или хронични възпаления в яйчници и маточни тръби.

Чрез прегледа лекарят може да прецени необходимо ли е провеждане на допълнителни микробиологични изследвания на влагалищен секрет и в каква насока да бъде потенциално лечение на гинекологичен проблем.

Специфична част на гинекологичната анамнеза е получаването на информация за менструацията, половия живот и репрудуктивното здраве на жената.

Дамите трябва да съобщят за датата на последната редовна менструация, продължителност, цикличност и сила на кървенето. Уточняват се минали бременности, тяхното протичане, стерилитет, аборти. Изследването на пациентката продължава след заемането на легнало положение по гръб на гинекологичен стол, с ръце на гърдите, максимално отпусната мускулатура. Ще бъде използван специален инструмент – спекулум. По време на изследването се прави анатомична и физиологична оценка на влагалище и маточна шийка.