0700 31025

БЛОГ

Кои са най-честите кожни промени, които настъпват през летните месеци?
Вредно или полезно за организма е излагането на слънце?
Естетитчна медицина
17.09.2018

Лятото е към своя край. Кои са най-честите кожни промени, които настъпват през летните месеци?

Преди началото на лятото обикновено говорим за предпазване на кожата от слънчевите лъчи и каква фото защита трябва да ползват хората. През есента обаче трябва да се види какви промени са настъпили при кожата през летните месеци, когато слънчевото греене е по-интензивно, въздухът е по-сух, а тялото се поти повече. Освен това температурата в помещения, където работят климатици е доста по-ниска отколкото навън, а това създава едно стресово състояние на кожата. Също така трябва да се отчете, че през последните години заради климатичните промени с повишени летни температури, изтъняване на озоновия слой и проникване на повече вредни лъчи през атмосферата, всичко това се отразява върху нея. Като орган, който е 100% в контакт с околната среда няма начин тя да не реагира на всички тези условия.

Вредно или полезно за организма е излагането на слънце?

Не можем да кажем, че слънцето е само вредно или че е само полезно. Трябва да се намери оптималната среда. Безспорно слънцето е важно за организма и особено за костите, защото способства за синтезирането на витамин D. Ако то се използва рационално и не се излага продължително кожата на слънце в часовете между 11 и 16, ако се използва ефективна слънчева зашита, то е много полезно. Слънцето значи здраве, значи живот, но трябва да сме достатъчно разумни как да го ползваме.

Какво се разбира под ефективна слънчева защита?

Много се говори за фото защитата и е хубаво, че хората започнаха да ползват различни кремове. Въпросът е обаче какви са ползвани и доколко те са били ефективни. Обикновено на опаковките е отбелязано срещу кои лъчи е слънчевият филтър. Ефективни са тези препарати, които осигуряват защита срещу UVA и UVB лъчите. UVA лъчите са по-опасните, защото имат способността да проникват по-дълбоко в кожата и са отговорни за стареенето на кожата. UVB лъчите те имат по-ниска проникваща способност и са отговорни за изгарянията. Тяхното въздействие е най-силно през летните месеци. Кожата обаче има една характерна способност – да помни. Това означава, че пораженията от слънцето не се проявяват веднага, след като сме се прибрали от плажа, а след години. Резултатът е изобилие от мъртви клетки, поява на пигментации, сухота на кожата. Говорим за здравата кожа, а не за проблемната кожа. Пораженията изискват възстановяване на кожата – отстраняване на мъртвите клетки, хидратиране на кожата и продължаваща употреба на фото защита.

Има ли кожни заболявания, които се изострят или се причиняват от слънцето и сухия въздух?

Има кожни заболявания, за които човек знае, че боледува от тях и които могат да бъдат изострени през лятото. Едно от тях е акнето. За съжаление в последно време наблюдаваме, че то не е приоритет само на юношеската възраст. За това основна причина има замърсяването на въздуха, ползването на недостатъчно качествена или неподходяща за съответния тип кожа козметика.

Кои са най-опасните заболявания, свързани със слънчевите лъчи?

Вредните въздействия на слънцето са свързани със злокачественото израждане на клетките и образуването на меланом и немеланомните карциноми.

Особено податливи  на тях са хората от първи и втори фенотип – със светли очи, бели кожи, руси коси.   Има ли такъв проблем задължително трябва да се потърси консултация с дерматолог.

Каква е връзката между солариумите и тези заболявания?

Безразборното използване на солариуми може да доведе до тях. Младите хора често държат да запазят тена, придобит на плажа, до зимата. Това натоварва изключително много клетките, произвеждащи меланин и може да доведе до тяхното злокачествено израждане.

Каква козметика трябва да се ползва в периода след лятото?

След края на лятото грижите за кожата не само не трябва да спират, но трябва да са по-интензивни. Добре е да се правят редовно пилинги, хидтратация. Слънчевата защита трябва да продължи, защото слънцето е все още силно. Не трябва да се забравя, че идва скиорският сезон и слънцето в планината е не по-малко силно от това на морето. Разумно е след приключване на лятото да се посети профилактично дерматолог.

 

ЗАПИШЕТЕ СИ ЧАС Свържете се с нас на контактите по-долу или запазете час директно онлайн